Ekmekli salataların en bizim damak tadımıza en yakını çıtır çıtır kızartılmış lavaş ekmekle yapılan Fattuş bizim damağımıza en yakın lezzet. Küçük üçgen kesilmiş ekmekler, kurutuluyor ya da kızartılıyor, bildiğimiz soğan, marul, domates, salatalıkla yapılan salataya ekleniyor. Hem doyurucu hem lezzetli. İtalyanların panzanella da bize uzak bir tat sayılmaz. Ana malzemesi bayat kuru ekmek, sonra soğan, sirke, bol zeytinyağı, bir de bol domates. Ama 20. yüzyıldan önce, yani domatesin yaygınlaşmasından önce domates kullanılmaz, sadece soğanla yapılırmış. Maksat zaten ekmeği ziyan etmemek. Salata adını da ekmekten alıyor, “Pane” İtalyanca’da ekmek demek, “Zanella” ise salatanın içinde yapıldığı kaba verilen admış.