Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Hikayesi ve tariflerle kinoa

Acı, Tatlı, Mayhoş

Tahıllı salatalar denince son yılların modası nispeten yeni tanıştığımız 'kinoa'dan bahsetmemek olmaz. Kinoa, aslen Güney Amerika’da Peru ve Bolivya’da yetişen, dünyanın 2000’li yıllarda tanımaya başladığı bir tahıl. Glutensiz oluşu ve yüksek protein içeren özelliğiyle Amerika’dan başlayarak yeni süper yiyecek olarak tanınmasıyla birden talep artıyor. Tam bu noktada biraz hüzünlü bir hikayesi var. 2005-2013 arasında yaşanmış. Kinoa, Peru’daki üretici yerlilerin temel gıda maddesiyken dünyanın tanımasıyla ihracatı 7 kat artıyor, fiyatı yüzde 600 yükseliyor ve asıl yetiştiricileri artık yiyemez hale geliyor. Aksini iddia edenler de var; Köylülerin eline biraz para geçince, pahalı olan zenginlerin yediği abur cubura heves ediyorlar ve beslenme problemleri ortaya çıkıyor. Durum böyleyken birden tersine bir dönüş oluyor 2018-19 yıllarına gelince Peru’nun ihracat rakamları yüzde 22 kadar düşüyor. Süper yiyeceğin önlemez yükselişi ve düşüşü bizim siyez bulguru için de ibretlik bir hikâye.