Sicilya’daki “granita”ya gibi Anadolu’da “Karsambaç”.. “buzlama” diyebileceğimiz “granita” çok sevilir. Sicilya’da soğuk buzlu lezzetler Orta çağ Arap mutfağının etkisini taşır. 13. yüzyılda Lübnan dağlarından toplanan karlar gemilerle Kahire’ye taşınırmış. İstanbul’un serinlemesini sağlayan buz ve karlar ise Uludağ’dan gelir, çeşitli semtlerdeki kar kuyularında saklanırmış. Anadolu’da dağlardan toplanıp saklanan kar ve buz kalıplarıyla “karsambaç” yapma geleneği hala yaşar. Tıraşlanan buz veya sıkıştırılmış kar üstüne çeşitli şerbetler dökülür, dondurma gibi yenir. Hatta altına küp küp kesilmiş su muhallebisi konulup “bici bici” ve benzeri tatlılar yapılır.
Aylin Öney Tan bu hafta “buzlu tatlar” anlatıyor; Bir tutam tarih biraz da tarifle.