Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

DOMATES - HİKAYELER VE TARİFLER

Acı, Tatlı, Mayhoş

Aylin Öney Tan ACI, TATLI, MAYHOŞ'ta bu hafta domatesi anlattı. Domates, ABD'den Avrupa'ya 1519'da İspanyol bir kaptan tarafından getirilmiş. Kraliçe'ye hediye olarak, ama "süs bitkisi" niyetine. Zehirli diye, uzun süre tadılmamış. İspanya'dan İtalya'ya geçmiş, ilk yazılı domatesli yemek tarifini de bir İtalyan yazmış, 1692'de. Peki Antep ve Urfa'da domatese "Frenk" dendiğini, çiğ köftenin “coğrafi İşaret” belgesine bakarsanız özellikle salça yerine "Frenk suyu" denildiğini biliyor musunuz? Aylin Öney Tan bu hafta her gün domatesten bir tutam tarih anlattı, biraz da tarif verdi. Dünyadaki ilk yazılı tarif, en kolay tarif, Güneydoğu mutfağından tarifler dahil. Domates haftasının tamamını, bu bölümde topladık. İyi dinlemeler