Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Fıstık hikayeleri

Acı, Tatlı, Mayhoş

Antep fıstığına eskiden Şam fıstığı denirdi. Fıstık Şam’a kadar uzanan bir coğrafyada yetişiyor, Osmanlı döneminde şimdiki gibi arada sınır olmadığı için Şam vilayetinden gelen fıstık olarak öyle adlandırılmış. İran’da da fıstık çok önemli. Fıstık kelimesi bize Arapçadan “fustuk” sözcüğünden geçmiş, köken olarak Orta Farsça “pistak” kelimesinden gelme. Dünya dillerine Yunanca “pistakion” sözcüğü üzerinden geçmiş. İran fıstığı ile Siirt fıstığı benziyor ikisi de tombul ve yedikçe yedirten bir lezzete sahip. Antep fıstığı ile Sicilya’nın ünlü yemyeşil Bronte fıstıkları benzeşiyor. Hepsi de ülke mutfaklarında tatlılardan tuzlulara bin bir farklı şekilde kullanılıyorlar.