Yerli ceviz çeşitlerimiz üzerindeki ıslah çalışmaları çok heyecan verici. Gene bu konudaki kılavuzumuz tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım. Bir zamanlar 1990’larda Yalova’daki Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bu konuda detaylı çalışmalar yapıp birçok ceviz türünü tescile almış. Ancak 19 yıl kadar başka bir kurum benzeri bir çalışmada bulunmamış, aradan 19 yıl kadar geçtikten sonra yeni bir hamle Kahramanmaraş’ta Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat bölümünden gelmiş. İşte Maraş-18 ve Sütyemez-1 türleri bu çabanın ürünü, ilki lezzeti ve içi bölünmeden bütün olarak kolayca ayıklanabilmesiyle tercih ediliyor, ikincisi ise çok ilginç, dünyanın en iri cevizi olarak biliniyor, tek bir ceviz tam 26,63 gram. Elbette bu yeni türler dışında çok lezzetli yerli türlerimiz de var. Tokat Niksar, Kırşehir Kaman, Malatya Hekimhan, Bitlis Adilcevaz cevizleri gibi. Bu arada cevizli lezzetleri sayarken koz helvasını da unutmamak gerek. Ana ile kız, helva ile koz demişler. İkisi de ayrılmaz birer ikili.