Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

MUTFAKTA BİLİM VE ÇÖVEN NOTLARI

Acı, Tatlı, Mayhoş

Barcelona’da 8 – 10 Kasım tarihleri arasında Science and Cooking World Congress, yani Mutfak’ta Bilim Dünya Kongresi düzenlendi. Türkiye’den davet edilen ekipte yer alan Aylin Öney Tan dünyaca ünlü şeflerin katıldığı kongrede “çöven” bitkisi sunumu yaptı, yanında götürdüğü bu bitkiden örnekleri şeflere verdi.
Çöven, bizim koz helva, lokum ve bazı şekerlemelerde yumurta akı yerine kullandığımız köpürme özelliği olan bir bitki.
Köpüklü lezzetler yaratan İspanyol şeflerin ilgiyle not ettiği çöven, Mezopotamya’da bulunan ve dünyanın en eski yemek tarifi olarak bilinen kil tablette geçiyor. Yale Üniversitesi adıyla kaydedilen bitkinin peşine düşen Harvard’dan uzmanlar, sonunda ancak “sabun” yapımında kullanılan bir bitkiye ulaşmıştı. Oysa, Anadolu’da yetişen bir bitkiydi.
Aylin Öney Tan “mutfakta bilim” kongresinden, dünya mutfaklarından notlarını ve çöven hikayelerini anlatıyor, ayrıca Türk ve İspanyol mutfağından benzerliklere dikkat çekiyor, tarifler veriyor.