Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Sihirbazlık gibi buzhane

Acı, Tatlı, Mayhoş

Ateşin keşfinden sonra en büyük buluşlardan biri buz yapmayı, soğutma teknolojisini bulmak olsa gerek. Tarih boyunca kar ve buzu erimeden korumak için yer altında buzhaneler, kar kuyuları inşa edilmiş, doğal mağaralarda buz saklanmış ama sıcak iklimlerde yoktan buz yapmak bambaşka bir icat, tam anlamıyla bir sihirbazlık. İşte, İran bu konuda öncü sayılabilir. Hem suyun az ve kıymetli olduğu hem de kavurucu sıcakların gündüz insanı yaktığı ortamda, rüzgârı ve havayı kullanarak buz yapmayı başarmışlar. İsfahan’da bu amaçla inşa edilmiş buzhaneler hala işler durumda, görenleri hayranlık içinde bırakıyor.
Aylin Öney Tan bir tutam tarih, biraz da tarifle “buzlu lezzetler” anlatıyor.