Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Yenilebilir yılbaşı ağaç

Acı, Tatlı, Mayhoş

Yılbaşı sofranıza tamamı yenilebilir bir yılbaşı ağacı koymaya ne dersiniz? Önerim Tarsus, Mersin, Adana bölgesinden bir cezerye ağacı. Cezerye havuçtan yapılıyor, içine baharatlar ve ceviz veya fındık, hatta yeni moda Antep fıstığı konuyor. Zaten adını da Arapça havuç demek olan “cezer” sözcüğünden alıyor. Şimdilerde dikdörtgen veya küp küp kesilmiş ve Hindistan cevizine bulanmış satılan cezerye aslında külah gibi yapılır, etrafı ise içine konan kuru yemişle kaplanır. Sonra kıymık kıymık kesilip yenir. İşte bu haliyle özellikle de cevizli olanı tam bir yılbaşı ağacını hatırlatır. Böyle külah formunda cezerye alıp, üstüne renkli şekerler veya kiraz, portakal kabuğu şekerlemeleriyle süslerle, etrafını mumlar veya ışıklar ile donatabilirsiniz. İsterseniz kar yağmış gibi pudra şekeri de ekebilirsiniz. Pişmaniye ile süslemek de bir fikir. En tepesine de bir yıldız oturtup, tam yeni yıla girerken havai fişek gibi maytap yaktınız mı harika olur.