Yılbaşı sofranıza tamamı yenilebilir bir yılbaşı
ağacı koymaya ne dersiniz? Önerim Tarsus, Mersin, Adana bölgesinden bir cezerye
ağacı. Cezerye havuçtan yapılıyor, içine baharatlar ve ceviz veya fındık, hatta
yeni moda Antep fıstığı konuyor. Zaten adını da Arapça havuç demek olan “cezer”
sözcüğünden alıyor. Şimdilerde dikdörtgen veya küp küp kesilmiş ve Hindistan
cevizine bulanmış satılan cezerye aslında külah gibi yapılır, etrafı ise içine
konan kuru yemişle kaplanır. Sonra kıymık kıymık kesilip yenir. İşte bu haliyle
özellikle de cevizli olanı tam bir yılbaşı ağacını hatırlatır. Böyle külah
formunda cezerye alıp, üstüne renkli şekerler veya kiraz, portakal kabuğu
şekerlemeleriyle süslerle, etrafını mumlar veya ışıklar ile donatabilirsiniz.
İsterseniz kar yağmış gibi pudra şekeri de ekebilirsiniz. Pişmaniye ile
süslemek de bir fikir. En tepesine de bir yıldız oturtup, tam yeni yıla girerken
havai fişek gibi maytap yaktınız mı harika olur.