Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Kayık gibi tandırın hikayesi

Acı, Tatlı, Mayhoş

İncecik yufka ekmekler içinde en yaygın lavaş ekmeği pek çok ülkenin mutfağında var. Lavaş 2014 yılında Türkiye ile birlikte İran, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın ortak kültür mirası olarak UNESCO Somut olmayan Kültürel Miras listesine de girmiş. Lavaş dışında katırma, yupka, yufka ekmek gibi isimler de aldığını görüyoruz. Hazar denizinin de ötesine ulaşan geniş bir coğrafyanın temel ekmeklerinden. Bazı ülkelerde tandırda pişirildiği için tandur gibi isimler de alıyor. Hindistan’da toprak bir fıçı gibi olan bu tandır fırınların modern çelik benzerlerini de yapmışlar. Böyle tandır ekmeklerin en güzellerinden birini Gürcü şef Tekuna Gachechiladze’in kır evinin bahçesinde tattım Toprak tandır fırında pişen ekmek tandırın şeklini alıp gondol gibi olmuştu, sanki kayık gibi kıvrılmış uzun bir pide gibiydi. Tandırın hikayesi kayıtta…

Aylin Öney Tan'la bir tutam tarih biraz da tarif.