Gerek Nevruz gerekse de Ramazan’da tatlılar da ön planda oluyor. İran’da Nevruz tatlısı olarak "safranlı, pirinçli zerde" en önemli tatlı. Ama şuruplu tatlılar, hatta kızarmış hamurlu şuruplu tatlılar çok önemli. En revaçta olanlar zülbiye ve bamye. Bamye, yani bamya. Bamyadan yapıldığını sanmayın. Küçücük ufacık bir tulumba tatlısı gibi. Kızgın yağa tırtıklı şırınga ile sıkılıyor, bamya gibi oluyor. Bu tür kızartma tatlılar ülkeden ülkeye geçmiş. Bizdeki tulumba tatlısının küçük olanları İran’daki benzerlerine yakın, Balkan ülkelerinde ise bizdekinden de daha iri yapılıyor. Aynı fikir İspanya’ya kadar gitmiş, “Churros” olmuş, ama şuruplu değil şekerli yeniyor.