Avrupa’daki yılbaşı çöreklerine benzer bol baharatlı çörekler bizde de var. Tarçın ve karanfil bizde hala kullanılan baharatlar. Zencefil, zerdeçal ve eskiden "cevz-i bevva" denilen şimdilerde muskat veya küçük Hindistan cevizi denilen baharatlar çok kullanılırmış. Bizdeki baharat ağırlıklı çörekler de bu noel çöreklerine benziyor. Örneğin Antalya’daki “Bağaça”, içinde bol tahin olan, sakız, mahlep, karanfil ile benzersiz bir tat kazanan bir çörek. Mardin’in "kliçe çöreği" de öyle. Soframızı süslemek için başka fikirler de var. Mesela Mersin ve Tarsus tarafının kerebiç kurabilesinin üstüne konan çöven kökünden kar gibi köpük, bu kez yılbaşı sofrasındaki tatlılarınızın üstünü kar gibi süsleyebilir. Külah cezeryeden yaptığınız yılbaşı ağacınızı kar gibi kerebiç köpüğü kaplı bir tepside servis yapabilirsiniz.
Aylin Öney Tan'la bir tutam tarih, biraz da tarif #acıtatlımayhoş