Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Yassı ekmekler

Acı, Tatlı, Mayhoş

İncecik ekmeklerin çok benzerleri İtalya’ya kadar gitmiş. İtalyan araştırmacı Antonella Pasqualone yassı ekmeklerin dağılım haritasını çıkartmış. Ortadoğu coğrafyasından doğrudan İtalya’nın batısındaki Sardunya adasına uzanan bir hat çizmiş. Sardunya adasının en meşhur ekmeği İtalyanca Carta da Musica veya yerel dilde Pane Carasau denilen incecik bir nevi yufka ekmek. Carta da Musica müzik notalarının yazıldığı ince kâğıt sayfalara atıp yapıyor, Pane Carasau ise kızarmış ekmek demek. Bizde kışlık kurutmalık olarak hazırlanan sac üstü pişirilip kurutulan yufka ekmek ile çok benzer ama yapılış tekniği olarak bizim kebapçıların gözdesi balon gibi kabaran kübban ekmek ile tıpatıp aynı. Dev bir kübban ekmek gibi hazırlanan ekmek ikiyi ayrılıp, iki büyük disk gibi tekrar fırınlanıyor.

Aylin Öney Tan'la bir tutam tarih biraz da tarif.