Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Bezelyenin tadı körpeyken güzel

Acı, Tatlı, Mayhoş

Bahar aylarından yaza doğru geçerken en güzel sebze boncuk boncuk bezelye… Anadolu’da köklü bir tarihi olan bezelye eskiden nohut gibi kurutulmuş olarak tüketiliyordu. Ama sonraları taze bezelye gözde bir sebze haline geldi. Bugün sultani bezelye gibi oluşmadan kabuğu ile yenebilen türleri bile var. Hatta bu türe Fransızca’da hepsi yenilebilir anlamında “mangetout” denmiş. Ayıklama derdi yok ama bezelyenin ayıklaması da zevkli, ayıklarken arada bir iki tane boncuk gibi körpe bezelyeyi ağzına atmadan kim durabilir. Bezelyenin lezzeti en güzel körpeyken çıkıyor, şeker gibi tadı oluyor. Neden mi? Çünkü içindeki doğal şeker nişastaya dönüşmemiş oluyor, o yüzden tadından yenmiyor.