Bahar aylarından yaza doğru geçerken en güzel sebze
boncuk boncuk bezelye… Anadolu’da köklü bir tarihi olan bezelye eskiden nohut
gibi kurutulmuş olarak tüketiliyordu. Ama sonraları taze bezelye gözde bir
sebze haline geldi. Bugün sultani bezelye gibi oluşmadan kabuğu ile yenebilen
türleri bile var. Hatta bu türe Fransızca’da hepsi yenilebilir anlamında
“mangetout” denmiş. Ayıklama derdi yok ama bezelyenin ayıklaması da zevkli,
ayıklarken arada bir iki tane boncuk gibi körpe bezelyeyi ağzına atmadan kim durabilir.
Bezelyenin lezzeti en güzel körpeyken çıkıyor, şeker gibi tadı oluyor. Neden
mi? Çünkü içindeki doğal şeker nişastaya dönüşmemiş oluyor, o yüzden tadından
yenmiyor.