Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Zeytinyağlı havuç yemeği

Acı, Tatlı, Mayhoş

Zeytinyağlı havuç yemeğine ne dersiniz? Tarifimiz geç Osmanlı dönemi 1883 tarihli bir kitaptan, tarifi ölçülendiren ise tarihçi Dr. Özge Samancı. Tarifin ilk basıldığı kitap Ayşe Fahriye’nin yazdığı Ev Kadını kitabı. “Hanım hanımcık hanımefendiler” için hazırlanan ve 887 tarif içeren kitaptaki 263 no.lu tarif zeytinyağlı havuç yemeği. Tarifin uygulanmışını Özge’nin elinden ilk tattığımda içine ne kadar şeker koydun diye sormuştum. Cevabı “hiç” olmuştu. Havuç kök sebze olduğu için doğal bir tatlılığı var, yemekte bol soğan da var, soğan da yağda kavrulunca içindeki doğal şeker iyice ortaya çıkıyor, böylece yemek sanki şekerliymiş gibi bir tat kazanıyor. Zaten zeytinyağlılara biraz olsun şeker konur, bu yemek ise şeker konmadan şeker gibi… Tarifi ise kayıtta.