Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Aynalı ballı çörek

Acı, Tatlı, Mayhoş

Yılbaşı ve Noel zamanı ağaçlardaki parlak sırlı cam üfleme süsler, ancak 19. yüzyılın sonlarında yaygınlaşmış. İlk noel ağaçları hep yiyeceklerle süslenmiş. Parlatılmış elmalar, yaldızla boyalı cevizler, çeşitli şekillerde çörekler, parlak kâğıtlara sarılı şekerler ağaçları donatmış. Macarlar yeni yıl ağacını şekerlemeler ve kurabiyelerle donatmakta benzersiz. Szaloncukor yani "Salon Şekeri" denen kıpkırmızı parlak kağıtlara sarılı şekerlemeler ağaçları süslermiş. Macar çocuklarının ise en büyük heyecanı, süsleri gizlice açıp çaktırmadan içindekini aşırmak olurmuş. Macarların ballı baharatlı çöreklerine ise "ballı çörek" anlamında Mézeskalács deniyor. Bunlar dantel gibi süsleniyor, kalp şeklinde olanlarının ortasına da bir ayna yerleştiriliyor. Böylece hediye edilen kişi, kalbin üzerindeki aynada kendi yansımasını görüyor.
Aylin Öney Tan'la bir tutam tarih, biraz da tarif #acıtatlımayhoş