Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Pembe Köşk mutfağı

Acı, Tatlı, Mayhoş

Cumhuriyet Bayramı haftasına girdik. Geçen hafta ceviz konusunu işlerken aklımdan çıkmayan bir tarif vardı. Aslen Alman olan anneannemin yaptığı cevizli bir pasta vardı, hiç un kullanılmadan sadece ince çekilmiş ceviz sarısı ve akları ayrı ayrı çırpılmış yumurta ile yapılıyordu. Bir benzerini uzun yıllar önce Pembe Köşk’te Mevhibe Hanım’ın tarif defterinde görmüştüm. İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan Mevhibe Hanım hakkında yazdığı kitabın sonunda Pembe Köşk’ten birkaç tarif de vermişti. Ancak kütüphanede kitabı çok aradıysam da bulamadım. Sonunda imdadıma kızı Zeynep Bilgehan yetişti ve tariflerin resmini çekip gönderdi. Benzerlik olsa da tarif tam hatırladığım gibi değilmiş ama bu vesile ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında Pembe Köşkün önemini hatırlamak şart oldu. İlk Cumhuriyet balosu Atatürk’ün ricasıyla Mevhibe Hanım’ın ev sahipliğinde Pembe Köşk’te yapılmış. İki yıl önce Cumhuriyet bayramı için Atatürk sofralarını konu yapmıştık, bu sefer sıra mutfağı da dillerde destan olan Pembe Köşk’te.