Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Havuç helvası

Acı, Tatlı, Mayhoş

Havuç tatlılara da çok yakışıyor. Mersin civarında havuçla yapılan cezerye bambaşka bir lezzet. Türkiye’de havucun başkenti diyebileceğimiz Ankara’nın ilçesi Beypazarı’nda havuç lokumu da yapılmaya başlandı. Biz ise Hindistan’a kadar uzanıp bir havuç helvasından bahsedeceğiz. Hindistan’ın kuzeyindeki Pencap bölgesinden gajar ka halwa, ya da yerel ismiyle gajrela, kış aylarında yapılan ve çok sevilen bir tatlı. Aslında çok basit ama biraz zaman alıyor. Rendelenmiş havuç yavaş yavaş süt, şeker ve sadeyağ ile pişiyor. İçine kaju, badem veya fıstık da konulabiliyor, kakule ile tatlandırılıyor. Bazen safran veya gülsuyu ilavesiyle çok daha özel oluyor. Ilık ılık üstünde kaymaklı bir dondurmayla tadına doyulmayacak bir lezzet.
Aylin Öney Tan’la bir tutam tarih, biraz da tarif
İyi dinlemeler