Çin mutfağının önemli lezzetlendiricisi baharatlı "kırmızı yağ" aslında fikir olarak bizim de yemeklerin çorbaların üstüne gezdirdiğimiz biberli veya naneli yağ gibi. Kırmızı yağ, nam-ı diğer "Hong Yu" içine yıldız anason ve mandalina kabuğu konursa son derece hoş bir rayiha kazanıyor. Elbette Çin mutfağının ayrılmaz ikilisi taze zencefil ve sarımsak da konulabiliyor. Çin mutfağının en önemli baharat karışımlarından “5 baharat” karışımına bakalım. Genellikle et yemeklerinde kullanılan bu karışımın illa ki beş baharattan olması gerekmiyor, daha fazla da olabiliyor. Bizde de özellikle Güneydoğu mutfağında benzeri şekilde 5 türlü ya da 7 türlü karışımlar vardır. Çin karışımında mutlaka olan baharat ise yıldız anason. Osmanlı mutfağında "bâdiyâne" olarak geçen ama bugün unuttuğumuz bir lezzet.
Aylin Öney Tan'dan bir tutam tarih biraz da tarif dinleyin.