Cumhuriyet Bayramı haftası nedeniyle Pembe Köşk’ün
mutfaklarında dolaşmaya devam ediyoruz. Bir zamanlar bir restorasyon nedeniyle
Pembe Köşk’ü detaylı gezme fırsatı bulmuştum. İşte o zaman bana mutfakta bir
defter göstermişlerdi. İçinde son derece özenli bir el yazısıyla yazılmış
tarifler vardı. Yıllar sonra İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan anneannesi
hakkında yazdığı “Mevhibe: Çankaya’nın Hanımefendisi” kitabının sonunda da
anneannesinin tariflerini paylaşmıştı. Pembe Köşk mutfağıyla da meşhur. Uzun
yıllar dostlarına sofralar kurma geleneğini sürdürdüler. Bu yemeklerden birine
ben de katılmıştım. Rahmetli teyzem koreograf Duygu Aykal’ın eşi orkestra şefi
Gürer Aykal’a eşlik etmiş ve böyle bir dost sofrasında bulunmuştum. Yemekte
pastırmalı kuru fasulye, pilav ve pazı sarmasının lezzetini hala hatırlıyorum.
Yemekte en dikkatimi çeken menünün mütevazılığı olmuştu. Ama asıl beni
etkileyen o alçak gönüllükle birlikte aile sofrası samimiyetiydi. İnönü sofrada
aile birliğine çok önem verirmiş. Pembe Köşk anıları ve ilk Cumhuriyet
kutlamaları için detaylar kayıtta.