Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Pembe Köşk'ten tarifler

Acı, Tatlı, Mayhoş

Cumhuriyet Bayramı haftası nedeniyle Pembe Köşk’ün mutfaklarında dolaşmaya devam ediyoruz. Bir zamanlar bir restorasyon nedeniyle Pembe Köşk’ü detaylı gezme fırsatı bulmuştum. İşte o zaman bana mutfakta bir defter göstermişlerdi. İçinde son derece özenli bir el yazısıyla yazılmış tarifler vardı. Yıllar sonra İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan anneannesi hakkında yazdığı “Mevhibe: Çankaya’nın Hanımefendisi” kitabının sonunda da anneannesinin tariflerini paylaşmıştı. Pembe Köşk mutfağıyla da meşhur. Uzun yıllar dostlarına sofralar kurma geleneğini sürdürdüler. Bu yemeklerden birine ben de katılmıştım. Rahmetli teyzem koreograf Duygu Aykal’ın eşi orkestra şefi Gürer Aykal’a eşlik etmiş ve böyle bir dost sofrasında bulunmuştum. Yemekte pastırmalı kuru fasulye, pilav ve pazı sarmasının lezzetini hala hatırlıyorum. Yemekte en dikkatimi çeken menünün mütevazılığı olmuştu. Ama asıl beni etkileyen o alçak gönüllükle birlikte aile sofrası samimiyetiydi. İnönü sofrada aile birliğine çok önem verirmiş. Pembe Köşk anıları ve ilk Cumhuriyet kutlamaları için detaylar kayıtta.