Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Havuçlu, kıymalı pilav

Acı, Tatlı, Mayhoş

Havuçlu tariflerde helvalardan pilavlara geçelim. Havuç İran-Afganistan coğrafyasından yayılmış demiştik. Hem bu ülkelerde hem de Azeri ve Özbek mutfaklarında havuç pilavların da baş oyuncusu. Özbek pilavı etli, havuçlu, soğanlı, bademli gösterişli bir pilav. İlginç bir şekilde zamanında yaşanan göçlerle Antep mutfağında da Özbek pilavı var, hatta birkaç değişik tarife rastlamak mümkün. Kimisi kuşbaşı etle yapılıyor, kimisi daha küçük kesilmiş bıçak kıymasıyla yapılıyor, havuç bazen kuşbaşı gibi doğranıyor, bazen iri rendeleniyor. Hepsi güzel ama tarifimiz kimi zaman Kazak Kalpağı diye anılan kıymalı, havuçlu, soğanlı bir pilav. Özelliği bakır tencerede yapılan pilavın ters çevrilerek servis yapılması, bu haliyle kalpak gibi olduğu için böyle denilmiş. Ama en güzel tarafı da üstüne bol sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberle kızdırılmış tereyağı dökülmesi. Denemeye değer bir lezzet.
Aylin Öney Tan’la bir tutam tarih, biraz da tarif
İyi dinlemeler