Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

İngiltere'den "tuzlu su" ile salep tarifi

Acı, Tatlı, Mayhoş

Aylin Öney Tan bugünkü bölümde, 18. yy'da salepin çok revaçta olduğu İngiltere'den notlar veriyor. Çay salonu gibi salep evleri açıldığını, limon suyu ve beyaz şarapla pişirildiğini, çin porseleni kaplarda çikolata gibi içilmesinin önerildiğini anlatıyor. Tarifler sonraki yıllarda değişiyor, çeşitleniyor. 1771'de Britanica'nın ilk baskısında çok detaylı anlatımda, bugün bizim dağ köylerinde hazırlandığı gibi "Türk usulü salep" tarifi veriliyor. 1773'te çıkan bir kitapta ise bir başka tarif yazılmış: Tuzlu deniz suyuyla hazırlanan salep! Ayrıntıları Aylin Öney Tan'dan dinleyin. Yarın: Tok tutan salep!