Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

'Borani'nin hikayesi

Acı, Tatlı, Mayhoş

Büryan ya da biryani, bizim bugün "borani" dediğimiz yemeğin kökü 9. yy'da Bağdat'a kadar gidiyor. 'Borani' adı da, Bağdat halifesinin düğün gününden geliyor.

Aylin Öney Tan'dan dinleyin #acıtatlımayhoş

Ramazan yemeklerinde yolculuğumuz bizi büryan kebap, biryani ve borani yemeklerinin geçmişine götürüyor. Bu yemeklerin kökeni tarihçilerin her zaman kafasını karıştırmıştır. Yemek tarihçisi Charles Perry boraninin izini sürmüş, 9. yüzyılda Bağdat mutfağına kadar gitmiş. Bağdat halifesinin karısı Buran ile evlendiği gece yapılan pirinçli düğün yemeği gelinin şerefine burani olarak adlandırılmış, söylenceye göre yemeğin içindeki pirinçler altın sırma işlemeli halıda işli bin inciyi andırıyormuş. Aynı isimden gelen buraniye diye bir yemek ise 13. yüzyılda patlıcanlı olarak karşımıza çıkıyor.