Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Tescilli kavunlar

Acı, Tatlı, Mayhoş

Bizim için kavunun kokusu en önemli özelliği. Dokusunun lifli ve gevşek olmaması, eti sıkı ve ama çok sulu olması da önemli. Coğrafi İşaret almış 9 kavunumuz var. Şekilleri ve büyüklükleri birbirinden çok farklı. Uzun beyzi olanlar., uçları yuvarlak veya sivri olanlar, top gibi yuvarlak olanlar var. Dış kabuk ve içinin etinin renkleri de çok farklı oluyor. En meşhuru elbette ki Manisa Kırkağaç kavunu. İçi dışı bir renkte, uçuk yeşilimsi sarı, hatta böylelerine Altınbaş da deniyor. Aroması çok yüksek, kışlık saklama için ideal bir kavun. Çeşme kavunu top gibi. Yeşilimsi sarı renkli, kış için saklanabilen bir askı kavunu. En ilginci ise kuşkusuz Yozgat’ın Bağrıbütün kavunu. Kesilince çekirdekleri dağılmıyor, ortasındaki çekirdek yatağı top gibi birbirine yapışık kalıyor, rengi ise tam kavuniçi renginin tanımı gibi.