Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

'Al borania' dedikleri

Acı, Tatlı, Mayhoş

Arap mutfağındaki 'borani' İspanya'ya gidince 'al borania' olmuş.
Aylin Öney Tan'dan dinleyin
#acıtatlımayhoş

Yemek tarihçisi Charles Perry yemeklerin kökenini araştırmakta benzersiz. Çok iyi Arapça bilen Perry orta çağ Arap mutfağını çok iyi araştırmış, Osmanlı mutfağını da çok etkilemiş olan Al Bağdadi kitabını Arapça aslından İngilizceye çevirmiş. 13. yüzyılda yazılmış anonim Endülüs yemek kitabı Al-Andalus’u da Arapçadan İngilizceye kazandırmış. Yıllarca Los Angeles Times gazetesinde yemek yazıları yazan tarihçinin geçmişinde az bilinen bir nokta var, uzun yıllar ilginç bir şekilde Rock’n Roll dergisinde Rock yazıları da yazmış. Onun izinde biz de büryan, briyani, büryani, borani yemeklerinin geçmişini keşfediyoruz. İspanya’ya kadar gidip alborania yemeğinin aynı kökten geldiğini öğreniyoruz.