Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Süt pidesi

Acı, Tatlı, Mayhoş

Süt bizim kutlamalarımızda da önemli. Özellikle Nevruz ve Hıdrellez gibi bahar kutlamalarında sütün yeri apayrı. Önümüz Hıdrellez, dolayısıyla tarifimiz de Hıdrellez’in çok renkli kutlandığı Trakya’dan. Kırklareli’nden Çağlayık köyünden Mehmet Kaygısız’dan derlenmiş, Ali Çakır tarafından kaydedilmiş bir süt pidesi. Hatta seveni çok sever, sevmeyeni sevmez denmiş. Ama Hıdrellez günü mutlaka yapıldığı için Hıdrellez pidesi diye anıldığı da oluyor. Yumuşakça tutulan hamur derin kenarlı bir siniye çanak gibi döşeniyor, ortasına da yumurta ile çalkalanmış süt konuyor. Hamur iyice gevreyip içindeki harç da biraz bıngıldak kalacak gibi koyulaşınca süt pidesi olmuş demektir. Bundan sonra çıtır hamuru ortadaki krema gibi sütlü karışıma batıra batıra yemek kalıyor.