Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Yeni dünya hikayesi ve kebabı

Acı, Tatlı, Mayhoş

Malta eriği ya da yeni dünya hikayesi ve kebabı Malta eriği Malta’dan mı gelmiş? Hayır. Peki “yeni dünya” denmesinin Amerika’yla ilgisi var mı? Hayır. Aksine Akdenizli bir meyve ama kökeni Japonya’dan. Bu yüzden İtalyanlar “Japon muşmulası” demiş. Zaten Malta’da da “Malta eriği” değil, İtalyanca’dan geçmiş “muşmula” deniyor. Bizde de mesela Antalya’da çiçeği çok güzel kokan, koyu yeşil yaprağıyla gölgesi tercih edilen muşmula ağacı çoktur. Oysa muşmula, sonbaharda olur. Aylin Öney Tan, 1690 yılında Japonya’ya giden maceraperest bir Alman botanikçinin keşfettiği bu meyvenin hikayesini anlatıyor. 1690’dan sonra bu meyve nerelere, nasıl gitti, kim ne dedi, bu adlar nasıl verildi? Bu meyvenin jölesi, marmelatı yapılır, ama Gaziantep mutfağında bir de Yeni Dünya Kebabı var. Aylin Öney Tan bu tarifi de veriyor. İyi dinlemeler