Kavun çeşitleri içinde Bağrıbütün
kavunu top gibi çekirdek yatağıyla gerçekten çok ilginç. Bir de parlak koyu
yeşil kabuklu olan kavunlar var ki karpuzla karıştırmak işten bile değil.
Kabuğu neredeyse kapkara gibi koyu yeşil olanlardan Edirne’nin Meriç Kara
Kavunu Ankara’nın Kazan Kavunu böyle kavunlardan. Sakarya Pamukova kavunu ise
sarı üzerine yeşil hatlarla adeta dilimlenecek yerleri işaretli gibi.
Muhtemelen ünlü Cantaloupe kavununun atası. Evliya Çelebi İstanbul’a
Beypazarı’ndan son derece yoğun rayihalı bir kavun geldiğini ve bu mis kokulu
kavunla kavun zerdesi yapıldığını yazmış. Zerdeye, kavunun kendi aromasına ilaveten tarçın
ve karanfil de katılırmış. Osmanlı topraklarını gezen Yunan Kralı’nın şekercisi
Hans Dernschwam ise Türklerin kavun sevgisini anlattıktan sonra elma kadar
küçük, mis kokulu ama tatsız bir kavundan bahsetmiş. İşte o kavunun izini bugün
sürmek mümkün.