Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Kavun çeşitleri

Acı, Tatlı, Mayhoş

Kavun çeşitleri içinde Bağrıbütün kavunu top gibi çekirdek yatağıyla gerçekten çok ilginç. Bir de parlak koyu yeşil kabuklu olan kavunlar var ki karpuzla karıştırmak işten bile değil. Kabuğu neredeyse kapkara gibi koyu yeşil olanlardan Edirne’nin Meriç Kara Kavunu Ankara’nın Kazan Kavunu böyle kavunlardan. Sakarya Pamukova kavunu ise sarı üzerine yeşil hatlarla adeta dilimlenecek yerleri işaretli gibi. Muhtemelen ünlü Cantaloupe kavununun atası.  Evliya Çelebi İstanbul’a Beypazarı’ndan son derece yoğun rayihalı bir kavun geldiğini ve bu mis kokulu kavunla kavun zerdesi yapıldığını yazmış. Zerdeye, kavunun kendi aromasına ilaveten tarçın ve karanfil de katılırmış. Osmanlı topraklarını gezen Yunan Kralı’nın şekercisi Hans Dernschwam ise Türklerin kavun sevgisini anlattıktan sonra elma kadar küçük, mis kokulu ama tatsız bir kavundan bahsetmiş. İşte o kavunun izini bugün sürmek mümkün.