Biraz ağzımız tatlansın. Kış zamanı imdadımıza yetişen pekmez özellikle kahvaltılarımızın tahin ile birlikte değişmez lezzeti. Susam hasadı zamanı Ekim başında tahin konusunu yapmıştık. Şimdi bağ bozumu bitti, pekmez kazanları kuruldu, kış hazırlıkları bitti, bal gibi pekmezler hazırlardı. Pekmez deyince sadece üzüm pekmezi aklımıza gelmesin. Anadolu coğrafyası pekmez çeşitleri açısından çok zengin. Ülkemizde pek çok farklı pekmez türü var. Trakya’da Kırklareli civarında pancar pekmezi çok ilginç, neredeyse kapkara bir rengi olan bu pekmez şeker pancarından yapılıyor ve koyu bir karamel sos gibi oluyor. Dut pekmezi pek çok yörede çok önemli. Zaten dut kurusu neredeyse şeker yerine kullanılabilecek bir enerji kaynağı. Zile pekmezi, Antep pekmezi gibi daha katı olan macun gibi pekmezler de bambaşka lezzetler.