Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Yoğurtlu borani

Acı, Tatlı, Mayhoş

Borani yemeği İran'a gidince patlıcanlı olmuş ve yoğurt eklenmiş.
Aylin Öney Tan'dan dinleyin #acıtatlımayhoş

Borani yemeği İran’a gittiğinde ise birdenbire yoğurtlu bir hale gelmiş, üstelik de kızarmış patlıcanlı olarak. Bu arada biryani Farsçada kızarmış anlamına geliyor. Halbuki aynı ismi taşıyan yemekler Orta Doğu ülkelerinde, örneğin Irak ve Suriye’de asla patlıcanlı yapılmıyor. Charles Perry’nin yorumuna göre muhtemelen başka çok patlıcanlı yemek olduğu için borani hep başka sebzelerle yapılmış. Borani bazen bizde de yoğurtlu sebze yemeklerine verilir, işte bu İran’dan gelen bir etki olarak yorumlanıyor. Ancak işler bu kadar karışınca net bir sonuca varmak da mümkün değil. İşte burada Charles Perry’nin bir sözünü anmak gerek. Bazı yemeklerin gerçek kökeni her zaman bir sır olarak kalacaktır!