Bir nevi kavurma olan "kuru kıyma" kaydına çok daha eski Çin kaynaklarında da rastlıyoruz. Mantının izini sürerken Uygur bir doktorun Çin imparatoru için yazdığı bir kitapta kuru kıymaya rastlamıştım. İngilizceye “A Soup for the Khan” yani “Han için bir çorba” adıyla çevrilen ve Çin imparatoru için beslenme önerileri içeren bu kitapta "tutmaç" olduğu anlaşılan "tutum aşı" tarifi bulmuştum. Mantı dolgusu için taze kıyma değil, tıpkı kavurma gibi yapılan kuru kıyma ve soğan kullanılıyordu. Lezzet katmak içinse çok ilginç bir şekilde mandalina kabuğu eklenmişti. Benim de bayram kavurması için bir baharat önerim var. Mardin’in bir köyünde tattığım kavurmadaki 7 türlü baharatı unutamıyorum. Benzeri Antep’te 5 türlü olarak var. Bu baharat karışımları kavurmaya çok yakışıyor.