Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Kral Midas'tan kalan mercimek

Acı, Tatlı, Mayhoş

Bu hafta konumuz Anadolu’nun kadim bakliyatı mercimek. Bu toprakların en eski yiyeceklerinden biri, çok önemli bir protein kaynağı, çağlar boyunca Anadolu’da hüküm sürmüş tüm uygarlıklarca yenmiş ve yetiştirilmiş. Bizim hikayemiz geçen hafta Çin mutfağından bahsederken andığım İngiliz yemek yazarı Fuchsia Dunlop ile Ankara’da önce Ankara Palas’ta, sonra da Polatlı Gordion’da bir mercimek kazanı başında tanışmamızla başlıyor. İngiltere’den Channel 4 adına bir belgesel yapımı için gelen ekibe eşlik etmiş ve danışmanlık yapmıştım. Belgeselin konusu Gordion’da Kral Midas’ın cenaze töreni yemeğini canlandırmaktı. Ziyafetin ana yemeği mercimekli bir yahniydi. İşte bu yemeği birlikte yeniden canlandırdık. Hikâye 1950’lerde arkeolog Rodney Young ile başlıyor. Yıllara yayılan bu serüvenin inanılmaz öyküsü kayıtta.