Kavun kendisi çok lezzetli olduğu için daha çok kendi başına yenmiş, çoğu kez güzel bir beyaz peynirle eşleştirmek yetmiş. Gene de Osmanlı mutfağında kavun dolması gibi çok değişik tarifler var. Ama herhalde en güzeli Evliya Çelebi’nin de kavun zerdesi olmalı. Bu tarifler maalesef günümüzde yaşamıyor. Kavun zerdesi pek ala da tekrar günümüze kazandırılabilir. Pirinçle veya pirinç sübyesi çıkarıp bununla muhallebi yapar gibi kavun zerdesi yapmak mümkün. Sübye deyince kavun çekirdeğinden yapılan şekerli süt gibi sübyeyi de unutmamak gerek. Yahudi takviminin yılbaşı bu yıl 25-27 Eylül günlerinde kutlanan Roş Aşana’dan bir hafta sonra tutulan 4-5 Ekim’deki Yom Kipur orucu yakın. 24 saat tutulan Kefaret Günü orucunu İzmir ve Yunanistan’daki cemaat kavun çekirdeğinden yapılan sübye ile açarmış. Tarifler ve fikirler kayıtta.