Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Gezo pekmezi efsaneleri

Acı, Tatlı, Mayhoş

Gezo pekmezi pek bilinmeyen, bilinse de bulunamayan bir pekmez türü. Çünkü ancak belirli hava koşulları gerçekleşebilirse oluşabiliyor. Hatta inanışa göre 5, 15 ya da 25 yılda bir olabildiğine dair söylenceler var. Bunun nedeni meşe palamudu bitkisinin yapraklarında bazı durumlarda oluşan şekerli bir madde. Gezo pekmezi bu yaprakların kaynatılarak şekerli ya da ballı usarenin özünün çıkarılması ile yapılıyor. Bu şekerli maddenin nadir oluşması ise gökten yağdığına inanılmasına yol açmış. Hatta bu yüzden bu şekerli oluşuma “Kudret Helvası” denmiş. Arapça “Manna” denilen bu gökten yağan helva, efsaneye göre Firavun’un zulmünden kaçan İsrailloğullarını da açlıktan kurtarmış. Manna şeker kristalleri Sicilya’da bir başka ağacın usaresinden de elde edilebiliyor. En kapsamlı bilgiler ise Mary Işın’ın Gülbeşeker kitabında, “Kudret Helvası” başlığı altında.