Yeni yıl sofralarını donatmak için fikirler ve tarifler verdik. Şimdi sıra dileklere geldi. Dünyanın dört bir yanında yeni yılda bolluk bereket mutluluk ve şans çağırmak için türlü adetler var.
Örneğin İspanya’da yeni yıla girerken 12 adet üzüm tanesi yiyorlar. Filipinler’de ise yuvarlak meyveler yeme adeti var. Çinlilerin "Çin yeni yılı"nda mandalina ve portakal yemeleri gibi. Buğday ve mercimek ise hemen her kültürde bolluk bereket ve parayı çağrıştırıyor. Pekçok ülkede haşlanmış buğdaydan, bizdeki "diş buğdayı" gibi bir tatlı yapılıyor.
Türkiye’de Ermeniler tam yeni yıla girerken aşure yani "anuş abur" sofrası kuruyor, Aslen aşure de İslami takvimin birinci ayı Muharrem’de yapılır. Yani gene bir nevi takvimin yeni yılına girerken.
İtalyanlar ise ne kadar çok mercimek yerlerse o kadar para kazanacaklarına inanıyorlar. Elbette çöreklerin veya tatlıların içine para saklama adeti de var. Bu bazen İskandinav ülkelerinde pirinçli pudingin içine saklanan bir tek badem, bazen Vasilopita’nın içindeki bir para, bazen de aşurenin içine gizlenen kabuklu bakla olabiliyor. Kime çıkarsa yıl boyunca şanslı kişi o oluyor.