Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Cenaze yemeği böyle canlandırıldı

Acı, Tatlı, Mayhoş

İngiliz belgesel ekibi için Kral Midas’ın cenaze yemeğini canlandırmak ciddi bir araştırma sürecine dayanıyordu. Özellikle laboratuvar analizlerinden gelen bilgilerden yararlanıldı. Öncelikle Prof. Rodney Young’ın olağanüstü öngörüsü çok önemli. Çünkü o dönemlerde, olağanüstü güzellikteki kap kacak bir an önce temizlenip müzeye kaldırılacakken, kazanların kapların içinde toprak moloz gibi görünen yiyecek artıklarını atmamış ve ABD'de Pennsylvania Üniversitesi'ne götürerek koruma altına almış. Uzun yıllar sonra analiz teknikleri gelişince bilim insanı Patrick McGovern tarafından analiz edilmiş. Belgesel için kendisi de ABD'den geldi. Yemeğin içindeki "glukonik asit" bal, "tartarik asit" sirke veya şarap, "oleik asit" ise zeytinyağı varlığına işaret ediyordu. Açık ateşte pişmiş koyun ve keçi eti de yahniye katılmış. Yahninin içindeki baharatlar ve diğer detaylar kayıtta…