Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Tarihten ketçap formülleri

Acı, Tatlı, Mayhoş

Ketçabın İngiltere’den Amerika’ya geçmesi sürecindeki tarifler çok çeşitli. 1742 yılında Londra’da yayınlanan bir yemek kitabında bir ketçap tarifi “20 yıl dayanacak sos” olarak tanımlanmış. 1812 yılında ise James Mease adında bir bilim adamı domatesli ketçabı geliştirmiş. Tarifi yayınladığı “Yararlı Bilgiler Arşivi” adlı kitabında, o zamanlar “aşk elması” denilen domatesin ketçap için en uygun lezzet olduğunu yazmış. 1876 yılında ise Henry Heinz içine sirke, esmer şeker ve baharatlar katarak yeni formüller denemiş. 60 küsur formüle kadar çıkmış ama en sevileni 57’nci olmasa bile karısının en sevdiği 5 ve 7 rakamlarını bir araya getiren 57 no’lu formül olmuş ve ketçabın Amerikan rüyası başlamış. Ünlü Amerikalı yazar Mark Twain de, 1878 yılında Avrupa yolculuğu sırasında yokluğunu çektiği lezzetlerin listesini yaparken 58. sırada ketçabı saymış.

Aylin Öney Tan’dan bir tutam tarih biraz da tarif dinleyin.