Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Cumhuriyet lokantaları

Acı, Tatlı, Mayhoş

Cumhuriyet Bayramı sonrası cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara’da açılan lokantalar, eğlence yerlerinde biraz gezinelim. Benim Ankara’da büyüdüğüm yıllarda Washington Restoran çok önemliydi. Ancak onun da kökeninde ünlü Karpiç Lokantası var. İlk kez Ulus’taki Taşhan’ın alt katında açılan lokanta başlarda Şölen adını taşıyormuş. Atatürk’ün kısaca Karpiç dediği Juri Georges Karpovitch zamanla Baba Karpiç olarak anılır olmuş. Taşhan’ın 1933’te istimlak edilip yıkılmasından sonra şimdiki adı 100.Yıl Çarşısı olan Belediye Dükkanları Sitesi’ne taşınmış. O dönem annemlerin gençliğine denk geliyor. Baba Karpiç oldukça katı kurallar uygular, örneğin erkekleri kravatsız almazmış. Annem ve babam Karpiç’e ilk kez nişanlıyken gitmişler. Annem o gece yediği Tavuk Kievski’yi asla unutamaz. Tadından değil, ipek elbisesinde bıraktığı kocaman yağ lekesinden. Kievski’nin içindeki erimiş tereyağı çatalı batırmasıyla olduğu gibi üstüne fışkırmış. Bu hafta konumuz bu erken Cumhuriyet lokantalarını Rusya üzerinden mutfağımıza giren yemekleri ve ötesi..