Çünkü biz uzak coğrafyalara yolculukları, az bilinen hikayeleri, geçmişten günümüze ilham verecek olayları, unutulmuş ezgileri dinlemeyi seviyoruz. Ahmet Yeşiltepe ile Babil Kulesi'nin her bölümü hayata yeni bir pencere.
Cumartesi 23.10, pazar 12.10'da
Keşfetmek, hayata yeni pencereler açmak... Yeni bir yolculuk, sıra dışı keşifler, az bilinen hikayeler, unutulmuş ezgiler... Kadim sesler, uzak coğrafyalar... Uzun yıllar NTV Radyo’nun en sevilen belgesel serilerinden biri olan Babil Kulesi geri döndü.
Ahmet Yeşiltepe ile Atilla Özdal, Babil Kulesi’nde insanlık tarihinin sıra dışı öykülerini, farklı coğrafyaların az bilinen geçmişini ve günümüz dünyasının ilham kaynaklarını, renkli alıntılarla zamansız bir belgesel olarak radyoya taşıyor.
Orijinal seslerle birlikte “keşfedilmesi gereken” müzik eserlerinin süslediği her bölüm, günün her saatinde, her mekanda rahatlıkla dinlenebilecek bir “tarihi kayıt” niteliği kazanıyor. Böylece; öğrenmeyi seven, yeni bilgilere, farklı coğrafyalara, sıra dışı insan öykülerine merak duyanlar için “Babil Kulesi” heyecan verici bir podcast alternatifi de oluşturuyor.
#BabilKulesi
Bazı şehirler var doğasıyla, insanıyla, kültürüyle göz kamaştırır ama talihsiz. Beyrut onlardan biri.
Ahmet Yeşiltepe bu hafta Arap müziği denince akla ilk gelenlerden Feyruz’un memleketinde. Bir zamanlar Doğu Akdeniz’in Paris’i sayılan, Halil Cibran’ın, İbrahim Maalof’un, Kabbani’nin ülkesine götürüyor bizi.
Fenikelilerin “Beyaz karlar ülkesi” dediği Lübnan’ın, iç savaş yıllarından bugüne kaç kere yakılan, yıkılan Beyrut’un hikayesini anlatıyor, adına yazılan şarkıları çalıyor.
Feyruz’dan dinlediğimiz, Rodrigo’nun gitar konçertosu üzerine yazılmış sözlerden oluşan “Li Beirut” (Ey Beyrut) şarkısından, Enrico Macias’a, Ezginin Günlüğü’ne kadar Beyrut şarkılarını, Kabbani’nin dizelerini dinleyin.
NEDEN BABİL KULESİ?
Keşfetmek, hayata yeni pencereler açmak... Yeni bir yolculuk, sıra dışı keşifler, az bilinen hikayeler, unutulmuş ezgiler... Kadim sesler, uzak coğrafyalar...
Ahmet Yeşiltepe ile Atilla Özdal, Babil Kulesi’nde insanlık tarihinin sıra dışı öykülerini, farklı coğrafyaların az bilinen geçmişini ve günümüz dünyasının ilham kaynaklarını, renkli alıntılarla zamansız bir belgesel olarak radyoya taşıyor.
Orijinal seslerle birlikte “keşfedilmesi gereken” müzik eserlerinin süslediği her bölüm, günün her saatinde, her mekanda rahatlıkla dinlenebilecek bir “tarihi kayıt” niteliği kazanıyor. Böylece; öğrenmeyi seven, yeni bilgilere, farklı coğrafyalara, sıra dışı insan öykülerine merak duyanlar için “Babil Kulesi” heyecan verici bir podcast alternatifi de oluşturuyor.
NTVRadyo’nun en sevilen belgesel serilerinden biri olan Babil Kulesi, cumartesi saat 23.10’da, tekrarı Pazar 12.30’da NTVRadyo’da.
Her bölüm NTVRadyo’da yayımlandıktan sonra NTVRadyo’nun web sitesi www.ntvradyo.com.tr adresinde, Spotify ve tüm podcast platformlarında.
İsteyen, istediği zaman dinleyebilsin diye.
Ahmet Yeşiltepe ile tarihte yine müzikli bir yolculuk. Tarihçi Necdet Sakaoğlu anısına Osmanlı'ya gidiyoruz. Onun kaleminden Lale Devri, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Patrona Halil İsyanı...
Afrobeat’in efsane örneklerinden Kara Başkan’ın “zombie”sinden Aborjinlerin doğayla ve atalarıyla buluştukları enstrümanları “didgeridoo” ile ritüellerine, İspanyolların derin ve zamansız Flamencosuna, adı Arapça “ağaç” kelimesinden türeyen binlerce yıllık enstrüman oud’a...
Ahmet Yeşiltepe bizi yine farklı coğrafyalara götürüyor, hikayeler anlatıyor, dünyanın özel köşelerinde müzikal bir yolculuğa çıkarıyor.
Babil Kulesi her Cumartesi akşamı 23.10’da, tekrarı Pazar 12.30’da NTVRadyo’da.
NEDEN BABİL KULESİ?
Çünkü biz uzak coğrafyalara yolculukları, az bilinen hikayeleri, geçmişten günümüze ilham verecek olayları, unutulmuş ezgileri dinlemeyi seviyoruz. Ahmet Yeşiltepe ile Babil Kulesi'nin her bölümü hayata yeni bir pencere.
Kaçıranlar ve tekrar dinlemek isteyenler için programın tüm bölümleri www.ntvradyo.com.tr adresinde ve podcast platformlarında
#BabilKulesi
🔊Roger Waters’ın “Yıkacağız”, Fairuz’un “Şimdi”, Ska-P'nın "İntifada", bir Dub Poetry şarkı-şiiri, Cem Karaca’nın “Mutlaka Yavrum” şarkısı ve dahası...
Ahmet Yeşiltepe, Filistin için söylenen şarkılar ve hikayeleriyle NTVRadyo'da.
Ahmet Yeşiltepe bu bölümde, Olimpiyat ruhunu ve coşkusunu müziğin evrensel diliyle birleştiren eşsiz bestelerle Babil Kulesi’ni inşa ediyor. Program boyunca, Olimpiyatlar için bestelenmiş unutulmaz şarkıları ve bu şarkıların ardındaki hikayeleri paylaşıyor. İyi dinlemeler.
Biriktirip geri geldi.
Ahmet Yeşiltepe dünyanın dört bir yanından topladığı sesleri kulenin basamaklarına yerleştirmeye devam ediyor. “Dünya müziklerinin” derin ve büyüleyici seslerinde yeni bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?
#BabilKulesi NTVRadyo'da.
İklim aktivistleri neden sanat eserlerine zarar veriyor?
Ahmet Yeşiltepe, hikayelerini anlatıyor.
#BabilKulesi
🍭🎈🎡🎠🍬 Nerde o eski bayramlar!
Babil Kulesi’nde bu hafta eski bayramlara gidiyoruz.
Ahmet Yeşiltepe eski tatları, hikayeleri hatırlatıyor, eski şarkıları çalıyor
Caz ve doğunun buluşması.. Farklılıkları harmanlamak.. Sting, Salif Keita, Angélique Kidjo, Hüsnü Şenlendirici... Müzikten siyasete Maalouf'la özel söyleşiyi ve müziğini dinleyin...
En az 3 kuşağı etkileyen derin acılar...
Ahmet Yeşiltepe ile ile o yıllara gidiyoruz. 1947’den itibaren 45 yılda olanları, o kuşakların barış şarkıları eşliğinde dinleyin.
Fotoğraflar şiddeti önler mi?
Ahmet Yeşiltepe Babil Kulesi’nde farklı bir gündemi inceliyor.
Amerikan medyası, okul saldırılarında ölen çocukların “olay yeri görüntülerinin” yayımlanmasını tartışıyor.
ABD başta olmak üzere, bireysel silahlanma nedeniyle küresel çapta yaşanan şiddet olaylarının arka planında olup bitenleri anlamaya çalışıyor, tabii ki seçtiği müzikler eşliğinde...
Eurovision ne kadar politik bir yarışma?
Ahmet Yeşiltepe, dünyanın en popüler şarkı yarışmasının hikayesini müziklerle anlatıyor.
Ahmet Yeşiltepe, Babil Kulesi’nin bu bölümünde "hava nasıl tarih yazar?" sorusunun cevabını, tarihte yaşanan örnekler üzerinden anlatıyor. İnsanlık tarihinin unutulmaz dönüşümlerine ve bunların hava muhalefetiyle ilişkisine yakından bakarken müzikal bir yolculuğa da çıkıyor. İyi dinlemeler...
Terry Eagleton’dan Slavoj Žižek’e, İranlı müzisyenlerden polifonik pop müzik korolarına.. Leonard Cohen’in kişisel muhasebe defteri, Salvador Allende’nin son radyo konuşması...
Ahmet Yeşiltepe umut üzerine yazılmış şarkılar ve onların öykülerini anlatıyor
Ahmet Yeşiltepe tarih aktarımındaki eksikleri, “doğru bildiğimiz yanlışları”, az bilinen ya da unutulmuş hikayeleri anlatıyor tabii ki seçtiği müzikler eşliğinde...
Herkesin spor yapmasını ve yarışmaktan keyif almayı teşvik etmenin yanı sıra spor vasıtasıyla barış, dostluk, dayanışma, fair-play, saygı ruhu içinde daha iyi bir dünya oluşturmayı hedefleyen modern Olimpiyatların kökleri, milattan önce 8. yüzyıla kadar gidiyor. Antik Yunan döneminde Olimpiya kasabasında ortaya çıkışından beri, rekabetin adil ve eşit koşullardaki doyumsuz tadından beslenen sporun inşa ettiği kardeşlik rekabeti anlayışı, Ahmet Yeşiltepe anlatımıyla NTVRadyo'da. Bu başlıkta ikinci bölümle, Olimpiyatlarda müzikal bir yolculuğa çıkıyoruz... Herkese iyi dinlemeler.
Herkesin spor yapmasını ve yarışmaktan keyif almayı teşvik etmenin yanı sıra spor vasıtasıyla barış, dostluk, dayanışma, fair-play, saygı ruhu içinde daha iyi bir dünya oluşturmayı hedefleyen modern Olimpiyatların kökleri, milattan önce 8. yüzyıla kadar gidiyor. Antik Yunan döneminde Olimpiya kasabasında ortaya çıkışından beri, rekabetin adil ve eşit koşullardaki doyumsuz tadından beslenen sporun inşa ettiği kardeşlik rekabeti anlayışı, Ahmet Yeşiltepe anlatımıyla NTVRadyo'da. İki bölüm olarak yayınlanacak bu başlıkla, Olimpiyatlarda müzikal bir yolculuğa çıkıyoruz... Herkese iyi dinlemeler.
Kölelik... Bir insanın başka birinin mülkü olarak kullanılması.
Kuzey Amerika’da yaklaşık 250 yıl süre yasal bir çerçevesi bulunan ve hukuk kaidelerine uygun şekilde sürdürülen kölelik sistemini, bu sistemin dünya halkları ve evrensel hukuk üzerindeki etkisini Ahmet Yeşiltepe’den dinleyin.
İç Savaş’tan hemen önce, 1860’da, Amerika’daki yaklaşık 4 milyon kölenin değeri 3,5 milyar doları aşıyordu ve bu o dönemde demiryolları, imalat sektörleri dahil Amerikan ekonomisinin tamamı içindeki en büyük mali varlıktı.
ABD’nde kölelik sistemi 6 Aralık 1865’te resmi olarak tamamen kaldırıldı. Peki ya kapitalizmin bir ürünü olan ırkçılık?
Peru'nun Bağımsızlığının 200. Yıldönümü'nde, önemli bir değişim yaşanmazsa, daha 4 sene önce bir dağ köyünün ilkokulunda öğretmen olan, kafasında hasır şapka, ayağında kamyon lastiğinden yapılmış sandaletle eğitim Pedro Castillo Devlet Başkanlığı görevine başlayacak. Ahmet Yeşiltepe Babil Kulesi'nde, And Dağları'nın ardındaki gizemi; Peru'yu anlattı.
Bir halkın uğradığı felaket, bir başka halkın felaketine yol açtı. ... Ahmet Yeşiltepe, Filistin ve İsrail arasındaki sorunu anlatmaya devam ediyor. Ortadoğu’nun yakın dönem hikayesi - 3. Bölüm podcast yayında. İyi dinlemeler
Babil Kulesi’nde bugün Ortadoğu Sorunu 2. Bölümü var. Ahmet Yeşiltepe 2. Dünya Savaşı’nın başladığı yıllardan itibaren zamanda yolculuğa çıkarıyor bizi. Tabii müthiş şarkılar eşliğinde
Gazze'de, Kudüs'te olanların, Ortadoğu sorununun kökleri, dünden bugüne Babil Kulesi’nde. Ahmet Yeşiltepe, Filistin – İsrail arasında olanları 3 bölümlük dizide, müzikleri eşliğinde anlatıyor. 1. Bölümü dinleyin.
Ahmet Yeşiltepe bu yayını annelere ayırıyor. Anneler Günü tarihine bakıyor; Anna Maria Jarvis’ten, Erzurumlu Nene Hatun’a uzanan bir hikaye... Her zamanki gibi bölüme özel müziklerle...
🎶 En güzel bayram bu bayram 🎶 23 Nisan'da her evde bu şarkı söyleniyor. Lidya, Mina ve Ahmet Yeşiltepe de NTVRadyo’da yaptıkları programda söylediler. Babil kulesi 23 Nisan özel bölümü ile yayında, iyi dinlemeler.
Rusya ve Ukrayna. Birbirine hem çok yakın, hem çok uzak iki ülke. Tarihsel, kültürel yakınlığa rağmen nasıl düşman oldular? Ahmet Yeşiltepe Babil Kulesi’nde bu hafta dünyanın gündemindeki düşman kardeşlerin hikayesini, unutulanları anlatıyor, her zamanki gibi o coğrafyanın müzikleri eşliğinde.
Akrobatlar, cambazlar, trapezciler, palyaçolar... Gecesiyle gündüzü birbirine karışmış, bu yüzden yerleşik toplumun uzağında bir yalnızlık adasına dönüşmüş hazin çadır ülkeleri Sirkler, hoş geldiniz imkansızlıklar diyarına. Amerikan İç Savaşı sürecinde ünlenen ABD'nin ilk palyaçolarından biri olan Dan Rice'tan, Emmett Kelly'nin yarattığı kederli serseri, maddi çıkarlara değer vermeyen, insancıl palyaço tiplemesine.. 18. yy’da Roma'dan, Cirque du Soleil’in Orta ve Uzak Doğunun renklerini yansıtan gösterilerine.. Ahmet Yeşiltepe geçmişten günümüze, her yönüyle sirk yaşamını anlatıyor. İyi dinlemeler.
Uzakdoğu ve Ortadoğu’da yaşayan birçok halkın, birçok kavmin ortak bayramı nevruzu Ahmet Yeşiltepe yorumuyla dinleyin. Kelimenin kökeni, kültürleri etkileyen hikayeler ve onlara eşlik eden ritüelistik müzikler Babil Kulesi'nde.
Ahmet Yeşiltepe bu bölümde, Napoli'de yarattığı maradonamania'dan, Arjantin - İngiltere maçına ve talihsiz sona doğru "Herkesin Diego"sunu anlatıyor. İyi dinlemeler.
"Radyo sabahtan açılır, gece yatılana kadar kapatılmaz. Her evde radyo yok, bizim evin önünden geçenler sokağa taşan radyo sesinden yararlanabilmek için yürüyüşlerini gözle görülür biçimde yavaşlatıyorlar." Ahmet Yeşiltepe bu bölümde dünyadan radyoları ziyaret ediyor; Brezilya, Mexicocity, Avusturalya, Hindistan, ABD, Afrika, Cezayir radyolarından, sesler, sözler, hikayeler ve şarkılar paylaşarak radyonun varlığını kutluyor.
Ahmet Yeşiltepe bu bölümde, yaşadıkları ve yaşattıklarıyla futbolun efsane ismi olarak anılan Maradona'nın yaşamından kesitler sunuyor. Futbolda yükseldiği ilk takım Boca Juniors'ın, Maradona'nın hayata veda ettiği gece 25 kasım 2020 tarihinde sabaha kadar Maradona'ya ait özel locanın ışığını açık tuttuğunu anlatıyor. İyi dinlemeler.
MS 165'te başlayan Antoninus Vebası 5 milyondan fazla insanı öldürmüş, Roma ordusunu neredeyse yok etmişti. Ahmet Yeşiltepe o günden bugüne küresel salgınları, acıları, olayları, aşı çalışmalarını, salgınların dünyayı nasıl değiştirdiğini anlatıyor, müzikler eşliğinde.
Ahmet Yeşiltepe bu bölümde bizi 1918 yılına götürüyor. 1. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra ortaya çıkan İspanyol Gribi salgınının ortaya çıktığı yıla. Savaştan daha çok can kaybına neden olan İspanyol Gribi neler götürdü ve dünyayı nasıl değiştirdi? Virüsle mücadele döneminde ve sonrasında neler oldu; kadın hakları, işçi hakları mücadelesi... Ahmet Yeşiltepe şarkılar eşliğinde o yılları anlatıyor. İyi dinlemeler
Ahmet Yeşiltepe bu bölümde pandemiyi yaşadığımız 2020 yılının nasıl geçtiğini, şarkılar eşliğinde anlatıyor. Ve sarılmayı özlediğimiz, çok şeye hasret kaldığımız, sustuğumuz, kapandığımız, umutsuzluğa düştüğümüz, fedakarlıklara tanıklık ettiğimiz, değişmeye mecbur olduğumuzu anladığımız, dersler çıkardığımız bu yılı uğurluyor. Ahmet Yeşiltepe'den Babil Kulesi farkıyla 2020 yılını dinleyin.