#HerkeseSanat
#PopArt
📻
Sanat tarihçisi Osman Erden bugün bizi Andy Warhol’la özdeşleşen Pop-Art akımıyla tanıştırıyor.
Akımın kaygılarını, öncülerini, önemli eserlerini anlatıyor.
“Popüler kültür” diye ciddiye alınmayan pop-art’a farklı bakan Erden’e göre, çağdaş sanatı daha iyi anlamak için pop-art’ı bilmek gerekir.
Osman Erden, pop-art akımının neden önemli olduğunu, bazı sanat tarihçilerinin “popüler kültür” diye eleştirdiği bu akımın öncülerini, “yüksek kültür ile kitle kültürü arasında hiyerarşik ayrım görmeyen, kitle kültürünün de en az yüksek kültür kadar önemli olduğu” yaklaşımını, öncülerini, kaygılarını, önemli eserlerini anlatıyor.
“Çağdaş sanatı anlayabilmek için, giriş yapmak için pop-art’ı tavsiye ederim. Sadece hoş vakit geçirme alanı olarak değil, entelektüel birikim, ortaya çıktığı dönemi siyasi, sosyolojik ve konjonktürel olarak da çok iyi açıkladığı için önemli” diyor, Osman Erden. Bir resimde, gündelik hayatta kullandığımız sıradan objeler, parfüm şişesi, araba görürseniz, pop-art ile ilişkilendirebileceğinizi, söylüyor.
Sanatı müzelerden, yüksek kurumlardan çıkararak hepimizin gündelik hayatı yapan bu akımı popülerleştiren Andy Warhol’un eserlerini anlatıyor. Onun Marilyn Monroe portresindeki hüzne dikkat çekiyor, portrelerden sonraki “ölüm ve felaketler dizisi”ni anlatıyor. Erden’in verdiği bilgilere göre, Türkiye’de ondan esinlenen sanatçılarımız var: Nur Koçak, Gülsün Karamustafa, Burhan Doğançay, Özdemir Altan, Halil Altındere...
BÖLÜM MÜZİKLERİ
Erden, bu bölüm için Lou Reed’den “Walk On The Wild Side” ve David Bowie’den “Andy Warhol” şarkılarını seçti.
Andy Warhol Müzesi www.warhol.org/
NEDEN OSMAN ERDEN?
Osman Erden, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat programında "Nasyonal Sosyalizmin Alman Sanatına Yansıması" başlıklı yüksek lisans tezini tamamlamasının ardından "Türkiye'de Güncel Sanat Alanını Şekillendiren Unsurlar" başlıklı teziyle doktor ünvanını kazandı.
Erden halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde doktor öğretim üyesi olarak görevini sürdürüyor.
UNESCO'ya bağlı Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye Şubesi’nin 2008-2011 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği, 2011-2014 yılları arasında başkanlık görevlerini yerine getiren Erden’in 2016’da Modern Sanatın Kısa Tarihi adlı kitabı yayınlandı. Erden halen “Erken Modern Dönem Sanatı” ve “Almanya’da Nazi İktidarının Kültür Politikaları” başlıklı kitaplar üzerine çalışmalarını sürdürüyor.
NEDEN HERKESE SANAT?
Uzak durduğumuz sanat dallarının seyircisi olmayı öğreniyoruz.
Sizi, anlamayacağınızı düşündüğünüz sanat dalıyla, sanatçı, akademisyen, sanat tarihçisi, sanat eleştirmeni ve deneyimli seyirciler rehberliğinde tanıştırıyoruz.
Çünkü anlamak için, sevmek için önce tanışmak gerekir!
Opera, klasik bale, Picasso, heykel, sanat sineması, çağdaş dans, performans sanatı, dijital sanat...
Her bölümde, o sanat dalını, örnekleriyle, en iyi bilenlerden dinliyoruz.
Nacide Berber soruyor, bilenler anlatıyor, Cengiz Saral yayına hazırlıyor.
Herkese Sanat Cumartesi 12.30’da, Pazar 18.30’da NTVRadyo’da.
Kaçıranlar ve tekrar dinlemek isteyenler için NTVRadyo’da yayımlanan tüm bölümler www.ntvradyo.com.tr ile Spotify ve #podcast platformlarında.