#HerkeseSanat
#Picasso ile tanışıyoruz
🖌️
Sanat tarihinin en önemli savaş karşıtı eseri olan Guernica’dan “yamuk” figürlerine, sanatı ve özel yaşamı arasındaki karmaşık ilişkiye Picasso...
Nasıl bir aileye, sosyal çevreye, dünyaya doğdu?
Kişisel yaşamı ve sanatı arasındaki karmaşık ilişkiyi, resimden seramiğe çok yönlü bir sanatçı olarak kendisini yeniden yeniden nasıl yarattığını, bu kadar popüler ve zengin olmasının nedenini öğreniyoruz.
Kültür Yolu kapsamındaki Picasso sergisine gitmeden önce bu bölümü dinleyin.
Anlatan: Sanat tarihçi, akademisyen, küratör, Prof.Dr. Marcus Graf
NEDEN PİCASSO?
Çünkü sanat dünyasında devrim yarattı, sanat tarihinde silinmez izler bıraktı.
Gravürleri, çizimleri, posterleri, litografileri ve fotoğraflarından oluşan, tamamı orijinal ve mirasçılar tarafından onaylanmış 170 parça eseri “Kültür Yolu Festivali” kapsamında Türkiye’de çeşitli şehirlerde sergileniyor.
“Pablo Picasso - Resimden Seramiğe Bir Serüven” adlı sergiye gitmeden önce bu bölümü dinleyin.
Marcus Graf’ın anlatımına, onun seçtiği Astor Piazzolla’nın eseri “Libertango” ve Edith Piaf’tan “Non, Je ne regrette rien” şarkısı eşlik ediyor.
Picasso sergisi: kulturyolufestivali.com/
Guernica: www.museoreinasofia.es/coleccion/obra/guernica
Avignonlu kızlar: www.moma.org/collection/works/79766
NEDEN MARCUS GRAF?
Prof. Dr. Marcus Graf, 1974, Almanya’da doğdu. Hildesheim Üniversitesi’nde Kültür Bilimi ve Estetik İletişimi Fakültesinde Plastik Sanatlar ve Sanat Bilimi Bölümünde okuduktan sonra çeşitli sanat kurumlarında proje yöneticisi, küratör, eğitmen, yazar ve sanatçı olarak çalıştı.
2003 yılından beri Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyesi. 2017’de profesör oldu ve 2019’dan beri Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü Başkanı olarak çalışmaya devam ediyor.
2001’den beri İstanbul’da yaşayan Marcus Graf, 10. İstanbul Bienali’nden Contemporary İstanbul’a, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nden Baksı Müzesi’ne, Cer Modern’den Müze Gazhane’ye çeşitli kurumlarda 150’den fazla sergide küratörlük yaptı. Akademisyenlik, küratörlük ve sanat danışmanlığı yanında çok sayıda kitap ve dergide sanat yazarlığını yaptı.
NEDEN HERKESE SANAT?
Uzak durduğumuz sanat dallarının seyircisi olmayı öğreniyoruz.
Sizi, anlamayacağınızı düşündüğünüz sanat dalıyla, sanatçı, akademisyen, sanat tarihçisi, sanat eleştirmeni ve deneyimli seyirciler rehberliğinde tanıştırıyoruz.
Çünkü anlamak için, sevmek için önce tanışmak gerekir!
Opera, klasik bale, Picasso, heykel, sanat sineması, çağdaş dans, performans sanatı, dijital sanat...
Her bölümde, o sanat dalından örnekler eşliğinde, en iyi bilenlerden dinliyoruz.
Nacide Berber soruyor, bilenler anlatıyor, Cengiz Saral yayına hazırlıyor.