Şehir Kuşçusu
Şehir Kuşçusu

3. Bölüm - Şehirde kuş sesleri, balkondan kuş gözlemi

Şehir Kuşçusu

Ağaçkakan, mucize kuş ebabil, bülbül, yeşil papağan!.. Kerem Ali Boyla #Corona günlerinde, Şişli'de dar bir sokaktaki evinin balkondan kuş gözlemine devam ediyor ve Şehir Kuşçusu programında gözlemlerini anlatıyor! Evde kalanlar nedeniyle şehirdeki insan ve araç trafiği azalıp, işyerlerinin çoğu kapanınca şehir gürültüsü yerini kuş sesleri aldı. Bu sayede ilk kez mezarlıktaki ağaçkakanın sesinin, evine kadar geldiğini söylüyor. ... Karantinanın 40’ıncı gününe kadar balkondan gördüğü kuş türü 28’i buldu. Aralarında ilginç türler var, mesela kara sırtlı martı. Hiç gördünüz mü? Ne İstanbul’a gelir, ne de yuvalar! Finlandiya – Somali arasında göçerken, Şişli semalarında onu görünce heyecanlandığını söylüyor. ... Ağaçkakanlar neden tak tak tak vurur? Üç nedeni olduğunu anlatıyor, Kerem Ali Boyla. ... Ve çoğumuzun fark etmediği ebabiller için "mucize kuşlar" diyor. Çünkü biyolojik ve ekolojik özelliklerine bakınca insana “o kadar da olmaz” dedirten özellikleri var. Hangi özellikler? ... Yeşil papağan, Türkiye kuşları listesinde yerini çoktan aldı. Kafesten kaçanlar, kazalarda serbest kalanlar yerleştiler, öyle ki artık doğma büyüme İstanbullu yeşil papağanlar var. Kerem Ali Boyla, onları anlatırken bu arada yıllardır papağanlarla ilgili çalışan bilim insanı Dr. Esra Per’in Twitter’da yürüttüğü “vatandaş bilimi projesi”ne dikkat çekiyor. ... Programın kapanış konseri ise, artık şehirlere gelen bülbüllerden.


ŞEHİR KUŞÇUSU'NDA NE VAR?


Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla her ay şehirlerdeki kuş nüfusu hareketliliğini anlatıyor. Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Yuvalama, çiftleşme, üreme, yavruları uçurma yöntemleri, türlü türlü huyları, beslenme alışkanlıkları, kurnazlıkları, zaafları, göç takvimi ve taktikleri... Kime düşman, kime dost? Neden kırda, dağda, bayırda değil de şehirdeler? Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Tipini tarif ediyor, sesini dinletiyor, özel hayatından insanlarla ilişkilerine, vücut yapılarından inanılmaz yeteneklerine kadar kuşlarla ilgili bilmek isteyeceğiniz şaşırtıcı bilgiler veriyor.


KEREM ALİ BOYLA KİM?

Ortaokul yıllarında teyzesinin kendisine aldığı bir kitapla kuş gözlemeye başladı. Ardından Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin düzenlediği kuş sayımlarına katıldı. ODTÜ'de biyoloji bölümünde okurken kuş gözlem topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Üniversite sonrasında “Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları” kitabını tercüme etti. İngiltere'de ekoloji konusunda yüksek lisans yaptı ve 4 yıl süreyle Güney Amerika'da Dünya Kuşları Koruma Birliği’nde çalıştı; 12 Latin Amerika ülkesinde hem dolaştı, hem de kuşları seyretti. Yurda dönünce “Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları” kitabını tercüme etti. 2007 yılında Kuşbank internet veri tabanının yöneticisi oldu. 2008-2012 arasında İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'nun koordinatörlüğünü yürüttü. 2015'te Türkiye Kuş Kayıt Komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve eBird'ün Türkiye portalını kurdu. 2014-2018 arasında Türkiye Üreyen Kuş Atlası projesini yürüttü. 2018-2019 arasında İstanbul parklarında kuş yürüyüşleri, 2019-2020 arasında İstanbul'da Kuş Gözlem Konuşmalarını organize etti. Profesyonel hayatta ekoloji danışmanı olarak çalışmaktadır.