Karantina döneminde balkondan kuş gözlemciliği! Kerem Ali Boyla #Coronavirus salgını nedeniyle programı evden kaydetti. Ve sokağa çıkılmayan bugünlerde Şişli’de dar bir sokakta bulunan evinin balkonundan yaptığı kuş gözlemlerini anlatıyor. Bugüne kadar balkonundan gördüğü kuş türleri şöyle: Küçük kumru, serçe, gümüş martı, yeşil papağan, büyük baştankara, ak karınlı ebabil, leylek, küçük orman kartalı, atmaca, şahin, gökçe delice. Bu bölümde nisan ayı kuşlarından büyük baştankara, küçük kumru, gri balıkçıl, ekin kargası, leş kargasını tanıtıyor, seslerini dinletiyor, çok ilginç bilgiler veriyor. Mesela evinizin penceresine konabilecek leş kargası, adı gibi vahşi mi? İstanbul'u nasıl işgal ettiler? Bölümün kapanış konserini ise sığırcık veriyor.
ŞEHİR KUŞÇUSU'NDA NE VAR?
Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla her ay şehirlerdeki kuş nüfusu hareketliliğini anlatıyor. Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Yuvalama, çiftleşme, üreme, yavruları uçurma yöntemleri, türlü türlü huyları, beslenme alışkanlıkları, kurnazlıkları, zaafları, göç takvimi ve taktikleri... Kime düşman, kime dost? Neden kırda, dağda, bayırda değil de şehirdeler? Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Tipini tarif ediyor, sesini dinletiyor, özel hayatından insanlarla ilişkilerine, vücut yapılarından inanılmaz yeteneklerine kadar kuşlarla ilgili bilmek isteyeceğiniz şaşırtıcı bilgiler veriyor.
KEREM ALİ BOYLA KİM?
Ortaokul yıllarında teyzesinin kendisine aldığı bir kitapla kuş gözlemeye başladı. Ardından Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin düzenlediği kuş sayımlarına katıldı. ODTÜ'de biyoloji bölümünde okurken kuş gözlem topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Üniversite sonrasında “Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları” kitabını tercüme etti. İngiltere'de ekoloji konusunda yüksek lisans yaptı ve 4 yıl süreyle Güney Amerika'da Dünya Kuşları Koruma Birliği’nde çalıştı; 12 Latin Amerika ülkesinde hem dolaştı, hem de kuşları seyretti. Yurda dönünce “Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları” kitabını tercüme etti. 2007 yılında Kuşbank internet veri tabanının yöneticisi oldu. 2008-2012 arasında İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'nun koordinatörlüğünü yürüttü. 2015'te Türkiye Kuş Kayıt Komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve eBird'ün Türkiye portalını kurdu. 2014-2018 arasında Türkiye Üreyen Kuş Atlası projesini yürüttü. 2018-2019 arasında İstanbul parklarında kuş yürüyüşleri, 2019-2020 arasında İstanbul'da Kuş Gözlem Konuşmalarını organize etti. Profesyonel hayatta ekoloji danışmanı olarak çalışmaktadır.