Karantina günlerinden balkondan kuş gözlemi “Şehir Kuşçusu” Kerem Ali Boyla #karantina döneminde evinin balkonundan yaptığı kuş gözlemini 33 türle kapattı. En son gördüğü kuşun “muhteşem” olduğunu söylüyor: #Arıkuşu. - Balkondan bir ağaca yuva yapan leş kargası ailesini gözlemek. İnanılmaz bir fırsat ve gördükleri çok şaşırtıcı. - Yavru bir kuş bulursanız yapmanız ve yapmamanız gerekenleri biliyor musunuz? - “Dam üstünde #saksağan, vur beline kazmayı” sözü ne demek? Saksağanın hangi özelliğiyle, ne ilgisi var? - İstanbul’a hakim olan kuşlar leş kargaları. Ayvalık ve İzmir’in hakimi küçük kargalar, Edirne ve Erzurum’da ise ekin kargaları çoğunlukta. - Dünyanın her yerinde #kumru ve güvercin görebilirsiniz. Ama küçük kumru her yerde olmaz. Güneydoğu'da yaşayan, kayalıkları seven küçük kumrular beton binalar arttıkça İstanbul’a yerleşmiş. #Yusufçuk ya da #Gugukçuk da denilen halkalı kumrular da aynı gerekçeyle İzmir ve Ankara’ya hakim kuşlar. - Günün konseri guguktan.
ŞEHİR KUŞÇUSU'NDA NE VAR?
Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla her ay şehirlerdeki kuş nüfusu hareketliliğini anlatıyor. Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Yuvalama, çiftleşme, üreme, yavruları uçurma yöntemleri, türlü türlü huyları, beslenme alışkanlıkları, kurnazlıkları, zaafları, göç takvimi ve taktikleri... Kime düşman, kime dost? Neden kırda, dağda, bayırda değil de şehirdeler? Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Tipini tarif ediyor, sesini dinletiyor, özel hayatından insanlarla ilişkilerine, vücut yapılarından inanılmaz yeteneklerine kadar kuşlarla ilgili bilmek isteyeceğiniz şaşırtıcı bilgiler veriyor.
KEREM ALİ BOYLA KİM?
Ortaokul yıllarında teyzesinin kendisine aldığı bir kitapla kuş gözlemeye başladı. Ardından Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin düzenlediği kuş sayımlarına katıldı. ODTÜ'de biyoloji bölümünde okurken kuş gözlem topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Üniversite sonrasında “Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları” kitabını tercüme etti. İngiltere'de ekoloji konusunda yüksek lisans yaptı ve 4 yıl süreyle Güney Amerika'da Dünya Kuşları Koruma Birliği’nde çalıştı; 12 Latin Amerika ülkesinde hem dolaştı, hem de kuşları seyretti. Yurda dönünce “Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları” kitabını tercüme etti. 2007 yılında Kuşbank internet veri tabanının yöneticisi oldu. 2008-2012 arasında İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'nun koordinatörlüğünü yürüttü. 2015'te Türkiye Kuş Kayıt Komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve eBird'ün Türkiye portalını kurdu. 2014-2018 arasında Türkiye Üreyen Kuş Atlası projesini yürüttü. 2018-2019 arasında İstanbul parklarında kuş yürüyüşleri, 2019-2020 arasında İstanbul'da Kuş Gözlem Konuşmalarını organize etti. Profesyonel hayatta ekoloji danışmanı olarak çalışmaktadır.