NTVRadyo'da her cuma saat 16.20'de Kayıttayız. Gazeteci Mete Çubukçu konuklarına bilinmesi gerekenleri soruyor, gelişmeleri aktarırken hafızaları tazeliyor. Olan biteni anlamak ve tarihe not düşmek için...
Cuma saat 16.20'de
Gazeteci Mete Çubukçu NTVRadyo'da her cuma konuklarıyla haftanın en çok konuşulan konusunu ya da konuşulması gerekenleri farklı yönleriyle gündeme taşıyor.
Dünyanın gözünün çevrildiği seçim sonuçlandı. Amerika’da Donald Trump yeniden Beyaz Saray’ın yolunu tutu. 5 Kasım seçimlerinde rakibi Demokrat Kamala Harris’e karşı üstünlük kuran Trump, ABD’nin 47. Başkanı oldu. Üstelik kongre ve senatoda da Cumhuriyetçiler çoğunluğu elde etti. Yani Trump “topal ördek” olmayıp; istediği düzenlemeyi yasama organlarından geçirebilecek. Bu zaferin küresel sonuçları olması çok muhtemel. Biden döneminde çok da parlak olmayan Türk – Amerikan ilişkileri nasıl seyredecek, Çin’e karşı nasıl bir “mücadele” verilecek ve en önemlisi de Trump; “savaşları bitireceğim” söyleminin altını nasıl dolduracak? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını ve Batı'nın finans sistemi üzerindeki hakimiyetine alternatif oluşturmayı hedefleyen BRICS üyesi ülkeler Rusya’nın Kazan kentinde toplandı. Misafir olarak Türkiye’nin de davet edidiği toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı. Liderler, Swıft’e alternatif bir ödeme sistemini ele aldı. Zirvenin kapanışında konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, “BRICS ülkeleri arasında bankacılık sektöründe işbirliğini artıracağız” dedi. Zirvenin aynı zamanda siyasi yönü de vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’le baş başa görüştü. Ukrayna, Gazze ve Türkiye’de doğalgaz enerji merkezi kurulması projesi masaya yatırıldı. Türkiye’nin BRICS üyeliği talebi de değerlendirildi. Kayıttayız’da bu hafta Kazan’daki zirveyi konuşacağız. Türkiye BRICS’e üye olacak mı, BRICS neden önemli, Dünya ticaretinde dengeleri değiştrebilir mi” sorularına yanıt arandı.
Türkiye’de
giderek artan toplumsal şiddet önemli bir sorun olmaya başladı. Güvensiz
sokaklar, cinsel saldırı ve taciz haberleri toplumda infiale neden oldu. Özellikle
çocukların sosyal medya platformlarında istismara uğraması sonrası bu
platformlar hedefte. Roblox’tan sonra Discord kapatılırken,, Twitch ve
Telegram’la ilgili tartışmalar alevlendi. Bu platformlarda neler yaşanıyor,
çocuklar nasıl istismar ediliyor, siyasi irede bunları engellemek adına neler
yapabilir? Ve en önemlisi ebeveynler nelere dikkat etmeli? Kayıttayız’da bu
sorulara yanıt arandı.
Filistin, Lübnan, Suriye. Ortadoğu’da 3 ülke İsrail’in saldırıları altında. İsrail; Gazze, Beyrut ve Şam’da hava saldırıları düzenliyor. Beyrut’ta Nasrallah’tan sonra halefi de hedef alındı. İsrail ordusuna ait kara birlikleri de Hizbullah’la çatışıyor. Bu “girdaba” dördüncü ülke olarak İran’ın tam olarak girip girmeyeceği şimdilik muamma ancak dini lider Hamaney “Gerekirse İsrail’i yine vururuz” diyerek artık pasif kalmayacaklarının sinyalini verdi. Ortada somut bir gerçek var ki Ortadoğu yine yangın yeri. İsrail’in saldırgan tutumu karşısında Batılı ülkeler sessiz, hatta aleni destek verenler var. Lübnan Savaşı ne kadar yayılacak, İran ne yapacak, İsrail nerede duracak? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
Gazze’de saldırılarını sürdüren İsrail, el yükseltmeye devam ediyor. Bu kez hedefte Lübnan ve Hizbullah var. İzlenen yöntem ise oldukça sıradışı. Siber saldırılarda tarihte ilk kez kan aktı. En az 37 kişi öldü, 3 binden fazla yaralı var. Bir gün arayla önce çağrı cihazları patladı, sonra telsizler. Hatta teknolojik aletler, güneş panelleri bile havaya uçuruldu. Mossad eliyle düzenlendiği ifade edilen saldırılar, örgüt içerisinde derin bir güvensizlik, panik ve korku yarattı. Bunun yanında konvansiyonel savaş yöntemlerine de başvuruldu. İsrail savaş uçakları Lübnan’da onlarca Hizbullah hedefini vurdu. Ordu birlikleri ve tanklar Lübnan sınırına kaydırıldı. Hizbullah lideri Nasrallah ise “Umarım İsrail Lübnan’a girer” diyerek Tel Aviv’e meydan okudu. Merak edilen birçok soru var. Gazze Savaşı’nda alan genişleyecek mi, bölge yeni şiddet sarmalına mı girecek? Uluslararası basının “modern çağın truva atı” benzetmesi yaptığı siber saldırılar sonrası herkeste tedirginlik var. Cebimizde, evimizde patlamaya hazır teknolojik aletler mi bulunuyor? Yüzlerce kilometre öteden bir sinyalle bu cihazlar nasıl patlatılıyor? Kayıttayız’da tüm bu sorulara yanıt arandı.
Avrupa’nın motor ülkesi Almanya’da aşırı sağ mevzi kazanmaya devam ediyor. Almanya'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez eyalet seçimlerinde “aşırı sağ” birinci parti oldu. Doğu Alman eyaletlerinden Thüringen'de her üç kişiden biri; "Almanya için Alternatif Partisine” oy verdi. “AfD”, bir diğer Doğu Almanya eyaleti Saksonya’da ise çok küçük bir farkla ikinci oldu. Almanya İçin Alternatif Partisi, deyim yerindeyse ülkenin doğusunda “tulum çıkardı”. Bu durum Almanya özelinde, hatta Avrupa genelinde tedirginlik yaratıyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası “bir daha asla” diyen Almanlar neden yeniden aşırı sağa göz kırpıyor, sonuçlar ülkedeki büyük koalisyonu nasıl etkileyecek, “aşırı sağ” Alman politikalarının belirlenmesinde ne kadar söz sahibi olacak? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
Kayıttayızda bu hafta 30 Ağustos Zafer Bayramı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının sahada elde ettiği başarı konuşuldu. Türk milletinin kaderi değiştiren zaferi tarihçi Profesör Cemalettin Taşkıran anlattı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlık seçimi için geri sayım başladı. Demokrat Parti’nin başkan adayı resmiyet kazandı. Mevcut başkan yardımcısı Kamala Harris, adaylığı resmen kabul etti. Ülkesi için “yeni bir yol çizme” vaadinde bulundu. Tüm Amerikalıların başkanı olacağını söyledi. Harris, Gazze, Ukrayna ve NATO’yla ilgili de önemli mesajlar verdi. Rakibi Donald Trump’ı eleştiri yağmuruna tuttu. Kayıttayız’da bu hafta Amerikan seçimlerine mercek tutuldu. Harris’in mesajları, 5 kasım’da kimin daha avantajlı olduğu,, Amerika’nın yeni dönemde izleyeceği politikalar konuşuldu.
Dünyanın gözü Katar’da.. Gazze’de 10 aydır süren İsrail saldırılarının durdurulması için Doha’da ateşkes görüşmeleri başladı.. Görüşmeye İsrail, Mısır ve Amerika’nın istihbarat şefleriyle Katar Başbakanı katılıyor. Masada Hamas yok.. Birçoklarına göre bu bir süreç ve ateşkesin ilanı biraz zaman alabilir. Ancak Amerikalı yetkililer müzakereleri umut verici olarak niteliyor. Diğer yandan Filistin Devlet başkanı Mahmud Abbas Türkiye’ye geldi. Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.. Katliamı durdurmak için başka çözüm kalmadığını belirtip, Gazze'ye gideceğini açıkladı. Gazze’nin Filistin’in asli parçası olduğunu söyledi. Türkiye’ye desteklerinden ötürü teşekkür etti. İsrail’e sert sözlerle yüklendi.. Kayıttayız’da bu hafta Doha’da devam eden ateşkes görüşmeleri ve Mahmud Abbas’ın mesajları konuşuldu.
Kıta avrupası sağa, Birleşik Krallık sol’a kaydı. İngiltere’de 14 yıllık muhafazakar parti dönemi sona erdi. İşçi partisi, sandıktan zaferle ayrıldı; parlamentoda çoğunluk kazanıldı. Rishi Sunak yönetimindeki muhafazakarlar, tarihinin en kötü seçim sonucunu elde etti. Sunak, yenilgiyi kabullenip partideki liderlik görevini de bıraktı. Ülkenin yeni başbakanı artık “Keir Starmer”. Ada’da “değişimi” getiren faktörler neydi, Avrupa sağa yönelirken İngiltere’nin “sola dümen kırması” ne anlama geliyor? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
Futbolseverlerin heyecanla beklediği EURO 2024 bugün başlıyor. Bir ay boyunca futbolun kalbi Almanya’da atacak. 6 grupta 24 takım mücadele edecek. 10 farklı şehirde, 10 stadyumda, toplamda 51 maç oynanacak. İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya gibi takımlar favori gösterilirken, Türkiye grup aşamasını sorunsuz geçmeyi hedefliyor. Milliler F Grubu’nda Portekiz,, Gürcistan ve Çekya’yla mücadele edecek. Kayıttayız’da millilerin şansı, turnuvaya damga vurması beklenen takımlar ve yıldızlar konuşuldu.
1 milyondan fazla öğrenci Pazar günü iyi bir liseye yerleşebilmek için LGS’de ter dökecek. Artık son saatlere girildi. Sınavın birinci oturumu, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika olacak. 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ikinci oturum ise 80 dakika sürecek. Sınav öncesi öğrencilerin ve ebeyveynlerin heyecanı yüksek. Son düzlük nasıl dönülmeli, sınavda hangi strateji izlenmeli, stres nasıl yönetilmeli? Kayıtayız’da bu sorulara yanıt arandı.
Gazze’de ateşkes beklentisi bir türlü hayata geçmezken, İsrail, saldırılarını sürdürüyor. Ölü sayısı 36 bine yaklaşırken ordu,,,,, yoğun olmasa da Refah bölgesinde de operasyonlar düzenliyor. Birçok ülke İsrail’i masaya oturmaya zorluyor ancak sonuç alınabilmiş değil. Batı başkentlerinde Tel Aviv’e yönelik tepkiler artarken; 3 Avrupa ülkesi;;;; İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin’i devlet olarak tanıyacaklarını duyurdu. Karara tepki gösteren İsrail, bu 3 ülkedeki elçilerini geri çağırdı. Haftanın bir diğer önemli gelişmesi Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının İsrail Başbakanı Netanyahu,, Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderleri için tutuklama talebinde bulunması oldu. Bu adım ne anlama geliyor, Netanyahu yurt dışına çıkarsa tutuklanır mı? Filistin’in devlet olarak tanınması neleri değiştirir? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
Dünya
Gazze için ayakta. Batı’da birçok ülkede Filistin için protesto gösterileri
düzenleniyor. Eylemlerin merkez noktası ise üniversiteler. Özellikle Amerika’da
dalga dalga büyüyen gösteriler var. Ülke çapında 30 üniversitede süren İsrail
protestolarında önemli adreslerden biri Kaliforniya Üniversitesi. Polis, dün
kampüse baskın düzenledi. Ülke genelindeki üniversitelerde şimdiye dek iki
binden fazla kişi gözaltına alındı. ABD Başkanı Biden ise ortamı “soğutma”
çabasında. “Göstericilerin protesto hakları var ancak kaos yaratmaya hakları
yok” dedi. Eylemler Amerika’yla sınırlı değil. İngiltere, Fransa ve Almanya’da
da benzer protestolar düzenleniyor. Üniversite öğrencileri, Gazze’de bir an
önce ateşkes ilan edilmesini istiyor. Kayıttayız’da bu hafta Amerika’da
başlayan, Avrupa’ya sıçrayan "kıvılcım" konuşuldu.
Milli Eğitim Bakanlığı,,
müfredat çalışmasını tamamladı. Taslak, bakanlığın internet sitesi üzerinden
kamuoyu ile paylaşıldı.. Bir haftalık sürede görüş ve öneriler alınacak.
Müfredatın hedefi, çocukların kendilerini geliştirmelerine fırsat tanımak ve hayallerini
geliştirmek. Yeni müfredatla bilgi, dijital, finansal, kültür ve vatandaşlık
alanında öğrencilere okuryazarlık becerileri kazandırılması planlanıyor.. Bir
haftalık “askı” süresinin sonunda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı gelen
görüş ve önerileri inceleyerek, müfredata son şeklini verecek. Kayıttayız'da bu
hafta Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni müfredatı konuşuldu.
Ortadoğu çok sıcak. İran – İsrail gerilimi her geçen gün tırmanıyor. Tahran’ın konsolosluk saldırısına misillemede bulunmasının ardından İsrail’den karşı hamle geldi. İran’ın İsfahan ve Tebriz kentlerinden sabaha karşı patlama sesleri yükseldi. Amerikan medyası, İsrail’in İran’a saldırı düzenlediğini duyurdu. İran medyası ise hava savunma sisteminin 3 insansız hava aracını etkisiz hale getirdiği bilgisini paylaştı. Saldırılar hasara yol açmazken, İsfahan’da duyulan gürültünün savunma sistemlerinin “şüpheli bir cismi” hedef almasından kaynaklandığı söylendi. İran’ın nükleer tesislerinde de hasar yok. Yaşananlar ne söylüyor, daha geniş bir çatışma sarmalının içine girilmiş olabilir mi? İHA’lar nereden gönderildi. İran yanıt verecek mi? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
. Dr. Savaş Porgham – Gazeteci
. Dr. Gökhan Çınkara – Necmettin Erbakan Ünv. Öğr. Üyesi
Gazze Savaşı’nda 6 ay geride kalırken, bilanço ağırlaşıyor. Ramazanda ateşkes gerçekleşmedi; aksine İsrail saldırılarını artırdı. Son olarak Batılı 7 yardım çalışanının İsrail ordusu tarafından öldürülmesi bardağı taşırdı. Birçok başkentten kınama açıklaması gelirken, İspanya “İsrail’le ilişkileri gözden geçirmemiz gerekebilir” dedi. Dün Amerikan Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü; duyduğu rahatsızlığı iletti. İsrail’e Amerikan desteğinin, yardımların ulaştırılmasına bağlı olduğunu söyledi. Diğer yandan bölgede tansiyonu daha da artıran bir gelişme yaşandı. İsrail, Şam’da İran’ın konsolosluğunu vurdu. Tahran, misilleme tehdidinde bulundu.. İsrail ordusu teyakkuza geçti. Gazze’de ateşkes hayata geçecek mi, İran İsrail çatışması mümkün mü? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı..
Türkiye –Irak hattında önemli gelişmeler yaşanıyor. Baş döndüren bir trafiğe tanıklık ediyoruz. Her şey Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı “Bu yaz Irak sınırımızla ilgili sorunları çözmüş olacağız” açıklamasıyla başladı. Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı ve MİT Başkanı hafta başında sürpriz bir toplantı gerçekleştirdi.. Ardından Dışişleri Bakanı ve MİT Başkanı Washington’a giderek terörle mücadele konusunu görüştü. Son olarak güvenlik, diplomasi ve istihbaratın başındaki 3 isim Bağdat’a gitti.. Iraklı muhataplarla görüşüldü. Güvenlik zirvesinin sonuç bildirisinde terör örgütü PKK’nın Irak’taki mevcudiyetinin her iki ülke için de güvenlik sorunu oluşturduğunun altı çizildi. Trafik aslında bununla da sınırlı değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Bağdat’ı ziyaret etmesi bekleniyor. Bu gelişmeler ne anlatıyor, yakın bir tarihte Irak’a operasyon düzenlenir mi? Bunun uluslararası yansıması ne olur ve en önemlisi sahada neler yaşanır? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
Konuklar
Oytun Orhan – ORSAM Levant Çalışmaları Koordinatörü
Doçent Helin Sarı Ertem – İstanbul Medeniyet Ünv. Öğretim Üyesi
Mısır’la
ilişkilerde yeni bir dönem başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl
sonra Kahire’ye gitti ve Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah Sisi ile bir araya
geldi. 2013 yılında askeri darbenin ardından kopan ilişkilerin tamiriyle
bölgede yeni bir denklem oluştu. Hem Akdeniz’de hem de bölgesel risklerin
çözümü konusunda artık Ankara ve Kahire yakından çalışacak. 2 ülke ortak
bildiriye imza atarak; siyasi, ekonomik, ticari ve savunma alanlarında
ilişkileri derinleştirmeyi taahüt etti. Kayıttayız’da bu hafta Cumhurbaşkanı
Erdoğan’ın Kahire temasları,, bunun getirileri konuşuldu..
Hrant Dink 17 yıl önce bugün (19 Ocak) yayın yönetmenliğini yaptığı AGOS Gazetesi önünde katledilmişti. Aradan geçen sürede birçok isim yargılandı, mahkumiyet kararları alındı ancak Hrant’ın dostları gerçek suçluların hiç bir zaman hakim karşısına çıkarılmadığını söylüyor.. Bu nedenle 16 yıldır olduğu gibi bu yıl da AGOS Gazetesi önünde,, Hrant’ın vurulduğu yerde talepler dile getirildi. Kayıttayız’da bu hafta Dink cinayeti davası ve Hrant’ın arkadaşlarının talepleri konuşuldu..
Gazeteci Mete Çubukçu'nun konukları
- Avukat Bahri Belen – Dink ailesi avukatı
- Yetvart Danzikyan – AGOS Gazetesi GYY
Türkiye, havaların soğumasıyla
birlikte yeni bir viral salgının içine düştü. Nezle, grip, rsv, covid
vakalarında artış dikkat çekiyor. Poliklinikler, acil servisler hatta yoğun
bakımların iş yükü arttı. Özellikle risk grubundakilerin çok dikkatli olması
isteniyor. Farklı virüsler aynı anda yaygın olduğu için birçok kişi, bir
hastalığı atlatmadan diğeriyle baş etmek zorunda kalıyor. Kış dönemi böyle bir
tablo bekleniyor muydu, nasıl korunmalıyız, hasta kişiler nasıl tedavi
ediliyor? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
Ortadoğu çok sıcak. Gazze’de savaş sürerken, İsrail, Lübnan’da Hamas’ın
iki numaralı ismini hedef aldı. Siyasi büro başkan yardımcısı Beyrut’ta
öldürüldü. Bundan çok kısa bir süre sonra ise İran’da kısa aralıklarla
gerçekleşen 2 patlamada 103 kişi öldü.. Saldırıyı deaş üstlendi. Yeni yıl bölge
için hareketli başladı. İran’daki terör saldırısı bölgesel bir savaşın
habercisi mi, Gazze Savaşı’nda yeni bir evreye geçilir mi? Kayıttayız’da bu
hafta geniş bir alanda hakim olan tedirginlik konuşuldu.
Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Kayıttayız Yeni Yıl Özel programında 2023 yılında dünyada yaşanan önemli olaylar konuşuldu. 2023 dünya açısından nasıl geçti, hangi dikkate değer gelişmeler yaşandı. Gazeteci Mete Çubukçu, 2023'ü NTV diplomasi muhabiri Deniz Kilislioğlu ile değerlendirdi.
Futbol yeniden şiddetle gündemde. Bu kez hedefte hakem vardı. Ankaragücü – Çaykur Rizespor maçının ardından Ankaragücü eski başkanı Faruk Koca, FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler’e yumruk attı. Yere düşen hakeme tekmeler savruldu. Olay toplumda tepkiye yol açtı. Hukuki süreç hızlı işletildi. Aralarında Faruk Koca’nın da olduğu 3 kişi tutuklandı. Zanlılar için 13 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Ayrıca Koca ömür boyu futboldan men edildi. Sporda şiddet neden önlenemiyor, hakemlik müessesi neden hedefte, cezalar caydırıcı değil mi? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
Ukrayna Savaşı’nda neredeyse iki sene geride kalıyor. Sahada işler Ukrayna için son dönemde tersine dönmekte. Batılı ülkelerin yardımları azaltması; hatta bazılarının yeni yardımlar konusunda ayak sürmesi Ukrayna ordusunu zorda bıraktı. Kayıplar arttı. Ruslar cephede ilerleyişini hızlandırdı. Rus savunma sanayisinin aralıksız mesaisine Kiev yanıt veremedi. Dengeler değişti. Sahadaki gerileme sonrası Ukrayna muhalefeti de hareketlendi. Devlet başkanı Zelenski’ye eleştiriler çoğaldı. Batı’da kapalı kapılar ardında Ukrayna’nın Rusya’yla masaya oturması gerektiği görüşü dile getiriliyor. Kayıttayız’da bu hafta Ukrayna’nın savaşta gerileyişi, Rusya’nın dengeleri değiştirmesi ve bundan sonraki sürecin nelere gebe olduğu konuşuldu.
Ekonomik zorluklar, savaşlar, göç dalgası. Tüm bu etmenler başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde aşırı sağın yükselişini tetikledi. Aşırı sağ partiler ve liderleri bundan 15-20 sene öncesi hayal dahi edemeyecekleri pozisyonlar elde etti. Son olarak Hollanda’da İslam karşıtı söylemleriyle bilinen Geert Wılders’in Özgürlük Partisi parlamentodaki 150 sandalyeden 37’sini kazandı. Wilders artık başbakanlık için en güçlü aday. Hollanda’lı Trump olarak lanse edilen Wilders, seçim öncesi sert söylemleriyle ülkedeki göçmenleri tedirgin etmiş; camiilerin kapatılmasını ve Kuran’ı yasaklamayı vaat etmişti. Fransa’da da aşırı sağcı Marine Le Pen’in bir sonraki seçimde cumhurbaşkanı olacağı öngörülüyor. Kıtanın en büyük ülkesi Almanya’da ise göçmen karşıtı AfD partisi yükselişte. Sadece Avrupa değil; uzaklarda da aşırı sağ rüzgarı esiyor. Güney Amerika ülkesi Arjantin’de seçimlerin galibi aşırı sağcı Javier Milei oldu. Milei, Arjantin ekonomisini düzeltmek adına Merkez Bankası'nı kapatacağını söylemiş; bunun yanı sıra çevre, sağlık, eğitim gibi bakanlıkların kapatılması gerektiğini dile getirmişti. Avrupa ve Dünya’da ne oluyor, seçmen neden sistemdeki uç partileri tercih etmeye başladı, bunun yaratacağı riskler neler? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
Ogün Samast nasıl tahliye edildi?
İnfaz sistemi nasıl işliyor?
İyi hal indirimi herkese uygulanıyor mu?
Koşullu salıverme kararı neye göre alınıyor?
Kamu vicdanı hangi durumlarda dikkate alınıyor?
Kanun ne diyor?
Mete Çubukçu, Dink ailesinin avukatı Bahri Belen ile konuştu.
#Kayıttayız
İsrail'in Gazze'ye yönelik harekatında bugün 28. gün. Dört hafta sonunda artık tam bir kuşatmadan söz etmek mümkün. Kent, günlerdir kent ağır bombardıman altında.. İsrail birlikleri Gazze'nin dış mahallelerinden merkeze doğru ilerliyor. Savaşta ölen Filistinlilerin sayısı 10 bine yaklaşırken; İsrail de kayıplar veriyor. Gazze kuşatılırken, Amerikan dışişleri bakanı Antoni Blinken 3 hafta içinde ikinci kez bölge turuna çıktı. Blinken, İsrail’e hangi mesajları iletecek,, kuşatma nasıl ilerliyor, Gazze’de ateşkes umudu var mı? Diplomasi hala mümkün mü? Süreçte Arap dünyası neden sınıfta kaldı? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı..
İsrail – Hamas Savaşı’nda iki hafta geride kaldı. Çatışmalarda bilanço ağırlaşırken, dünya akan kanın durmasını bekliyor. Perde arkası ve önünde diplomatik görüşmeler sürse de sonuç alınabilmiş değil. İsrail ordusu kara harekatı konusunda kararlı.. Tel Aviv “uygun zamanı” bekliyor. Gazze’yi çevreleyen tüneller,, rehinelerin durumu ve uluslararası kamuoyu İsrail hükümetini düşündüren etkenler. İsrail’in hedefi Gazze'yi küçültmek. Planı dışişleri bakanı dile getirdi. “Sadece Hamas yok olmayacak, Gazze de küçülecek" dedi. Bu nasıl mümkün olacak, Gazze'de bir tampon bölge mi oluşturulacak, insani kriz nasıl önlenecek? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
Dünyanın gözü bir kez daha Ortadoğu’da. İsrail – Hamas gerilimi bu kez bölgesel bir çatışma riski taşıyor.. Hamas’ın İsrail’de düzenlediği terör saldırıları sonrası İsrail yönetimi savaş kararı aldı. Gazze’ye günde ortalama bin ton bomba yağıyor. Netanyahu,, “vereceğimiz yanıt Ortadoğu’yu değiştirecek” dedi. Açık hapishane olarak nitelenen kentte insani dram yaşanıyor. Su, gıda, elektrik, yakıt ve ilaç sıkıntısı yaşanıyor. İsrail tankları Gazze sınırında. Siyasi iradeden onay alındığında çok kanlı geçmesi beklenen ve bölgeyi ateşe atabilecek bir süreç başlayabilir. Sahadaki gerilime rağmen arka planda görüşmeler de sürüyor. Türkiye de bu süreçte devrede. Kayıttayız’da bu hafta İsrail – Hamas savaşı konuşuldu..
Karabağ’da 30 yıldan uzun süredir devam eden anlaşmazlık
Azerbaycan’ın düzenlediği operasyonla son buldu.. Ermeni ayrılıkçı güçler silah
bıraktı. Ermeni yönetimi de yılsonu itibariyle feshedilecek.. 24 saatlik
operasyonla Karabağ’da Azerbaycan hakimiyeti pekişti;; bölgede yaşayan ve
sayıları 120 bin olarak ifade edilen Ermenilerin de 4’te 3’ü Ermenistan’a geçiş
yaptı. Karabağ Operasyonu bölgede dengeleri nasıl değiştirdi; Kafkaslar’a
barışın taşları döşendi mi? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı..
Coronivirüsün yeni varyantı “ERİS” Türkiye’de ilk kez tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “endişe konusu sayılmayacak bir gelişme” dedi. Varyantın yurt dışı teması olduğu belirlenen 9 kişide tespit edildiğini söyledi. Peki “ERİS” varyantıyla ilgili neler biliniyor, varyant ne kadar tehlikeli, belirtileri neler? Tedbirler artırılmalı mı? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
Suriye’nin kuzeyi gergin. Terör örgütü YPG ile bölgedeki Arap aşiretleri arasında bir süredir çatışmalar yaşanıyor. Türkiye gelişmeleri yakından izliyor. Deyrizor kentinde Arap aşiretleri özü YPG olan “Suriye Demokratik Güçleri”ne baş kaldırdı. Ankara, olayları, bölge halkının kendi topraklarını koruması olarak görüyor. Amerika’dan terör örgütüne desteğini sonlandırmasını istiyor. Irak’ın Kerkük kenti de ısındı. Sınırın hemen öte yanında; iki noktada yaşanan gerilim Türkiye için güvenlik riski oluşturuyor mu, çatışmaların yayılma riski var mı? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
NATO’nun
genişleme sürecinde gözler İsveç’in üyeliğine çevrildi. İskandinav ülkesinin
üyeliği için Ankara-Stockholm-Brüksel hattında temas trafiği hızlandı. Dün
yapılan ortak mekanizma buluşmasında ilerleme sağlansa da somut bir karara
varılamadı. Pazartesi günü NATO Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç
başbakanıyla bir araya gelecek. Vilnius’ta İsveç’in NATO’ya üye olup
olamayacağı karara bağlanacak. Müzakereler nasıl ilerliyor, Ankara’nın talep
ettiği şartlardan ne kadarı yerine getirildi, Vilnius Zirvesi neden önemli?
Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
“Yeni kuşak sevdiğinden ayrıldığında ya da hüzünlendiğinde bizi dinliyor.”
Moğollar efsanesi NTVRadyo’da!
Mete Çubukçu, Cahit Berkay’ı ağırlıyor.
Suriye krizine çözüm amacıyla oluşturulan Astana Platformu yeni toplantısını bu hafta gerçekleştirdi. Türkiye, Rusya, İran’ın oluşturduğu platformda sahadaki durum, siyasi süreç ve geri dönüşler ele alındı. Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için yapılan istişarelerde yol haritasının hazırlanmasına ilişkin ilerleme tartışıldı. Toplantılara ev sahipliği yapan Kazakistan tarafı Suriye’nin bölgesel izolasyondan kademeli olarak çıktığını söyleyerek müzakerelerin amacına ulaştığını iddia etti. Artık toplantılara ev sahipliği yapmayacağını duyurdu. Rus tarafıysa Astana sürecinin henüz bitmediğini söylüyor. Bir sonraki toplantının yılın ikinci yarısında yapılacağı, Türkiye – Rusya ve İran devlet başkanlarının zirve öncesi Moskova’da bir araya geleceği vurgulanıyor. Astana süreci bitti mi, Türk askerinin Suriye’deki varlığı ne olacak, geri dönüşler mümkün olacak mı? Gazeteci Mete Çubukçu sordu, dış politika analistleri Oytun Orhan ve Aydın Sezer yanıtladı.
Dünyada covid aşısıyla ilgili tartışmalar Almanya’da açılan bir dava nedeniyle yeniden alevlendi. Bir sağlık çalışanı, kalıcı yan etkiler bıraktığı gerekçesiyle üretici firma BioNTech aleyhine hukuki süreç başlattı ancak bilimisanları bu tip durumların aşı karşıtlığını tetiklediğini; özellikle kızamık hastalığının Türkiye’de yayılmaya başladığını söylüyor. Sıkı tebdirler alınması gerektiğine dikkat çekiliyor. Tıp dünyasında bir diğer öne çıkan konu; BioNTech’in üreteceği kanser aşısı. Firma, Türkiye’de Koç Üniversitesi’yle işbirliğine gitti. Kanser üzerine yapılan aşı ve ilaç çalışmalarının merkezlerinden biri Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi olacak. Kayıttayız’da kızamık tehlikesi ve kanserle mücadelede çığır açması beklenen kanser aşısı çalışmaları konuşuldu.
Avrupa’nın en büyük kupası İstanbul’da sahibini bulacak. Bir tarafta Premier Ligi sürklase eden İlkay Gündoğan’lı Manchester City, diğer tarafta Hakan Çalhanoğlu’nun formasını giydiği Inter. Dev maç için iki takımın taraftarları İstanbul’a geldi. Turistik yerleri gezip, Türk Mutfağı’nın tadını çıkarıyorlar. Bir yandan da UEFA, final öncesi çeşiti etkinlikler düzenliyor. İstanbul karnaval yeri. Peki Avrupa’nın en değerli kupasını kim kazanacak; finalde hangi taraf ağır basıyor. Kayıttayız’ın konukları NTV Spor müdürü Nebil Evren ve NTV Spor Youtube yorumcusu Emre Özcan'dı.
Türkiye’de seçimler bitti. Uluslararası ilişkiler yeniden önemli bir gündem maddesi oldu. Dış politikada en sıcak başlık İsveç’in NATO üyeliği. Türkiye’nin terör çekincesi devam ederken, İsveç’te yeni bir terörle mücadele yasası yürürlüğe girdi. NATO’ya üye ülkeler, Stockholm’un 11 Temmuz’daki Vilnius zirvesine kadar ittifaka katılmasını istiyor. Hem perde önünde hem de perde arkasında görüşmeler sürüyor. NATO genel sekreteri Stoltenberg bu kapsamda Türkiye’ye gelecek. İsveç’in üyelik talebini iletecek. Ankara’nın terör konusunda getirdiği eleştirileri kayda alacak. İsveç’in NATO’ya katılımı neden önemli, Ankara ne yapacak, bu başlık ABD ile ilişkilerde neyi değiştirebilir? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı.
. Prof. Mustafa Aydın - Kadir Has Ünv. Öğretim Üyesi
. Dr. Filiz Katman – İstanbul Aydın Ünv. Öğretim Üyesi
Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik
ve Spor Bayramı. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş
mücadelesini başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 104. yılı. Türkiye genelinde
anma ve kutlama etkinlikleri düzenleniyor. 19 Mayıs 1919’un önemini, milli
mücadelenin zafere ulaşan aşamalarını, sürecin nasıl başladığını tarihçi Emrah
Safa Gürkan Kayıttayız’da anlattı..
Ukrayna Savaşı’nda baharın gelmesiyle çatışmalar şiddetlenirken, Moskova’nın kalbine; Kremlin’e insansız hava araçlarıyla saldırı girişiminde bulunuldu. İki drone saray üzerinde etkisiz hale getirildi. Vladımır Putin olay anında Kremlin’de değildi. Rusya; saldırı girişimini “Putin’in canına kast eden planlı bir terör eylemi” olarak nitelendirip; hem Kiev’i hem de Washington’ı hedef aldı. “Bunun mutlaka bir sonucu olacak” dendi. Washington ise saldırıyla ilgilerinin olmadığını söylüyor. Peki gerçekte fail kim olabilir, bu durum sahada artan çatışmaları nasıl etkiler, savaş Rusya sokaklarında nasıl algılanıyor? Mete Çubukçu sordu; gazeteci Hakan Aksay yanıtladı.
Dünya gündeminde manşette Sudan’daki çatışmalar var. Generaller arasındaki güç mücadelesinde 500’den fazla can kaybı yaşanırken Türkiye dahil birçok ülke tahliye operasyonu yürütüyor. Süreç devam ederken endişe yaratan bir gelişme yaşandı ve Türk uçağına iniş sırasında ateş açıldı. Neyse ki yaralı yok. Amerika ve Suudi Arabistan’ın girişimiyle ateşkes ilan edilse de; durum çok kırılgan. Tarafların taahüdüne rağmen silahlar tümden susmuş değil. Afrika ülkesi Sudan’da neler yaşanıyor, çatışmalar nasıl sonuçlanır, Türkiye’nin pozisyonu ne? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı. Gazeteci Mete Çubukçu’nun konukları Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Mustafa Efe ve emekli büyükelçi Hasan Servet Öktem
Dünya bu hafta Wikileaks benzeri yeni bir sızıntıyı konuştu. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un başta Ukrayna’daki savaş olmak üzere birçok güncel konuya ilişkin “gizli” askeri belgeleri sızdırıldı. Amerika zor durumda kaldı. Belgelerde deyim yerindeyse yok yok. Amerikan istihbaratının Ukrayna Savaşı’ndaki faaliyetleri, İran ve Çin’i izleme çalışmaları, bazı müttefiklerin görüşmelerinin dinlenmesi gibi konular bulunuyor. Gazeteci Mete Çubukçu Wikileaks etkisi yaratan belgeleri EDAM direktörü Sinan Ülgen ve Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı Gürsel Tokmakoğlu ile konuştu.
Birleşik Krallık siyasetinde dengeler değişiyor. Eski sömürge ülkelerden göç edenlerin çocukları aktif siyasette rol almaya başlıyor. Döngü, Londra belediye başkanlığına Sadik Khan’ın seçilmesiyle başlamış; Hindistan asıllı Rishi Sunak’ın başbakan olmasıyla devam etmişti. Son olarak Pakistan asıllı Hamza Yusuf İskoçya’da başbakanlık koltuğuna oturdu. Sunak ve Yusuf’un parti içi oylamayla liderlik görevi üstlenmesi onların siyasette gördükleri karşılığı yansıtması açısından önemli. Her iki isim de İngiltere Kralı Charles’ın taç giyeceği törende hazır bulunacak. Kayıttayız’da bu hafta başarıya ulaşan entegrasyonu, göçmenlerin azmini, onların ada toplumunda nasıl karşılık buldukları konuşuldu. Mete Çubukçu'nun konukları gazeteci Gökhan Bozkurt ve Oxford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Emre Eren Korkmaz
İklim değişikliği; savaş ve depremler kadar dünyamız için yakıcı, gezegenin geleceğini tehlikeye atan bir gerçek. Birleşmiş Milletler bu konuda her yıl bir çalışma yürütüyor. 2023 yılı raporu bu hafta yayınlandı. Çarpıcı tespit ve öneriler sıralandı. Dünyanın son 125 bin yılın en sıcak seviyesinde olduğu vurgulandı, ülkelerden fosil yakıt kullanımını en kısa sürede sıfıra indirmesi istendi. Aksi takdirde fırsat penceresinin kapanacağı belirtildi. Kayıttayız’da bu hafta BM raporu ve döngünün terse çevrilmesi için yapılması gerekenler konuşuldu. Gazeteci Mete Çubukçu'nun konuğu Profesör Levent Kurnaz'dı.
İki komşu ülke; İran ile Azerbaycan arasında ilişkiler bir süredir gergin. Dağlık Karabağ Savaşı’nda Azerbaycan’ın Ermenistan karşısında elde ettiği galibiyet ve bölgede nüfuz kazanması İran cephesinde hoş karşılanmamış; Tahran, Laçin Koridoru’nda yaşanan problemde alenen Erivan’ın tarafında yer almış; Azerbaycan sınırında düzenlediği tatbikatlarla da Bakü’ye mesaj vermişti. İkili ilişkilerde soğuk bir dönemden geçilirken Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne silahlı saldırı düzenlendi. Koruma müdürü hayatını kaybetti. Akıllarda soru işareti çok. Son saldırı, gergin olan ilişkilerde nasıl bir kırılmaya yol açar, Tahran – Bakü hattında tam olarak ne yaşanıyor; Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı. Mete Çubukçu'nun konukları Doçent Serhan Afacan ve Profesör Ragıp Kutay Karaca'ydı.
Ukrayna Savaşı’nda bir yıl geride
kalmak üzere. Sahada durum bir süredir donmuş çatışma işaretleri verirken,
gerilim son haftalarda yeniden tırmanmaya başladı. Farklı planlardan söz
ediliyor. Batılı ülkelerin istihbarat raporlarında Rusya Devlet Başkanı Putin’in
Donetsk’te büyük bir zafer elde etmek istediği ve Rus ordusunun bunun için
hazırlıklar yürüttüğü bilgisine yer veriliyor. Başka bir kaynağa göre ise Ukrayna,
Amerika’nın desteğiyle Kırım’da karşı saldırıya hazırlanıyor. Öte yandan
müttefikler arasında, Kiev’e askeri destek konusunda söylem birliği olsa da
perde arkasında gönülsüzlük dikkat çekiyor. Almanya, özel üretimi olan tankları
Kiev’e hibe konusunda isteksiz. Kayıttayız’da bu hafta Ukrayna Savaşı’nda
sahada ve masadaki durum konuşuldu.. Mete Çubukçu'nun konukları emekli diplomat Gülru Gezer ve Dr. Eray Güçlüer'di.
Viral hastalıklar tırmanışa geçti. Hastanelerde yoğunluk arttı. Özellikle çocuk ve 65 yaş üzeri kişilerde risk yüksek. Uzmanlar mart sonuna kadar influenza, rsv ve covid enfeksiyonlarının sıklıkça görüleceği uyarısında bulunuyor. Kayıttayız’da bu hafta üçlü enfeksiyondan nasıl korunmamız gerektiği ve hasta kişilerin tedavi süreci konuşuldu.
Acısıyla tatlısıyla bir yılı tamamlıyoruz. 2022 nasıl geçti, neler yaşadık, yeni yıldan ne bekliyoruz. Kayıttayız Yılbaşı Özel’in konuğu oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan.
Suriye ile normalleşme sürecinin nasıl ilerleyeceği netleşiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Türkiye-Suriye olarak üçlü görüşme önerisini Putin’e götürdüğünü ve olumlu yanıt aldığını söyledi. Şam’la diyalog için Moskova kanalının kullanılması gündemde. Üç aşamalı bir plandan söz ediliyor. Önce istihbarat temsilcilerinin, ardından bakanların; son olarak liderlerin buluşması hedefleniyor. Rusya’dan da, “Erdoğan’ın Suriye konusunda üçlü zirve fikrine olumlu bakıyoruz” açıklaması geldi. 911 kilometrelik bir sınır, terörle mücadele, mültecilerin geri dönüşü... Suriye’yle ilişkilerde üzerinde çalışılması, çözülmesi gereken birçok başlık var. Kayıttayız’da Suriye’yle normalleşme hedefi ve bunun önündeki engeller konuşuldu. Mete Çubukçu'nun konukları Prof. Ferhat Pirinççi ve Oytun Orhan.
Amerika’yla F-16 krizi ne aşamada? ABD savunma bütçesi tasarısından Türkiye’ye F-16 satışını koşula bağlayan maddeler çıkartıldı. Bu, olumlu bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor ancak Türkiye karşıtı söylemleriyle bilinen senatonun dış ilişkiler komitesi başkanı Bob Menendez, yeni F-16 satışı için kapının henüz aralanmadığını söylüyor. Beyaz Saray, terörle mücadelede sık sık destek söylemini yinelese de Ankara bu konuda gereken hassasiyetin gösterilmediğini düşünüyor. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha Yunanistan’a yapılan askeri yığınağa dikkat çekip; “Amerika’yla F-16 meselesini halen çözemedik. Yalnız bırakıldığımızı asla unutmayacağız” dedi. Washington’la ilişkilerin kaderi F-16 tedariğine mi endeksli, terörle mücadelesinde Türkiye’ye yönelik tutum ne ifade ediyor? Kayıttayız’da bu sorulara yanıt arandı. Gazeteci Mete Çubukçu'nun konukları Profesör Burak Küntay ve Dr. Furkan Kaya.
Pandemi nedeniyle verilen aranın ardından Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapılarını yeniden açıyor. 8 gün boyunca yurt içi ve yurt dışından yayınevleri, yazarlar ve okurlar ağırlanacak. Yüzlerce kültür etkinliği, binlerce imza günü gerçekleştirilecek. Kayıttayız’da bu hafta İstanbul Kitap Fuarı, kitabın büyülü dünyasına yolculuk, fuarın programı konuşuldu.
Kadına yönelik şiddet, Türkiye ve Dünya’da önemli sorunlardan biri. Bu soruna dikkat çekmek amacıyla 25 Kasım kadına karşı şiddetle mücadele günü olarak anılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre Dünya’da her saat, en az 5 kadın yakınları tarafından öldürülüyor. Türkiye’de ise 2022 yılının 10 aylık bölümünde 282 kadın cinayeti işlendi. Cinayet sayısında geçen yıla göre yüzde 11 düşüş görülse de sıkıntı halen büyük. Veriler, kadınların, en fazla ilişki yaşadığı, boşanma ya da ayrılma aşamasında olduğu erkekler tarafından öldürüldüğünü ortaya koyuyor. Kayıttayız’da bu yakıcı sorun konuşuldu. Ülkemizde alınan önlemler, hazırlanan yasalar ne kadar caydırıcı, buna karşı hangi kampanyalar yürütülüyor, Dünya’da ne tür tedbirler alınıyor, kadınlar neden hedef seçiliyor gazeteci Mete Çubukçu konuklarıyla değerlendirdi.
Dünya 2022 yılında savaş, kıtlık, salgın gibi can sıkıcı, yakıcı sorunlarla boğuşurken, küresel çapta dört haftalığına futbol molası verilecek. 2022 Dünya Kupası Katar’da başlıyor. Bu turnuvada yokuz ama Türkiye’de milyonlar, dünyada ise milyarlarca insan, tarihinde ilk kez sonbaharda düzenlenen Dünya Kupası maçlarını yakından takip edecek. Turnuvanın Katar’da düzenleniyor olması tartışmalara neden olmuştu. İnsan hakları konusunda karnesi kırık olduğu ifade edilen bir ülkede Dünya Kupası’nın gerçekleşiyor olması kimi futbol otoritelerince eleştirilmişti. Diplomatik boykot çağrıları yapılmıştı. Kayıttayız’da bu hafta Dünya Kupası’na dair öne çıkan notlar, beklentiler, görüşler, istatistikler, yöneltilen eleştiriler ele alındı. Gazeteci Mete Çubukçu’nun konukları NTV Spor müdürü Nebil Evren ve spor yorumcusu Bağış Erten..
Türkiye – İsrail ilişkilerinde yeni sayfa açılıyor. 12 yıl aranın ardından ilk kez bir İsrail savunma bakanı Ankara’ya geldi.. “Benyamin Gantz” ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la görüştü. Masada, Filistin meselesi, Hamas, İran, ekonomi ve savunma alanında işbirliği gibi birçok önemli başlık vardı. İki taraf da ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldı. Kayıttayız’da bu hafta gelişmekte olan Türk – İsrail ilişkileri konuşuldu. Gazeteci Mete Çubukçu’nun konukları eski Tel Aviv büyükelçisi Oğuz Çelikkol ve Dr. Gökhan Çınkara’ydı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu için gittiği Prag’da komşularla ilişkiler açısından önemli mesajlar verdi. Suriye lideri Beşar Esad ile görüşebileceğini söyledi. Ermenistan’la ilişkilere değindi. 13 yıl sonrasında liderler düzeyinde gerçekleşen ilk görüşme sonrasında; “Azerbaycan’la barış olduğu anda ortada pürüz kalmaz. Tam normalleşme hedefine inanıyorum” dedi.. Kayıttayız’da bu hafta komşularla ilişkilerde muhtemel yeni dönem konuşuldu. Gazeteci Mete Çubukçu’nun konukları Profesör Burak Küntay ve Doçent Helin Sarı Ertem'di.
İran’da saçının bir kısmı gözüktüğü ve başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından dövülerek gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü ardından başlayan eylemler ülke geneline yayıldı. Hem kadınlar hem erkekler sokakta. Eylemler dalga dalga büyürken rejim yanlıları da sokağa indi. Peki olaylar nereye evrilir, gösteriler rejim değişikliğine neden olabilir mi? Gazeteci Mete Çubukçu, Dr. Savaş Porgham ve gazeteci Ali Askar Çabuk'la konuştu.
Rusya’nın başlattığı Ukrayna işgalinde 6 ay geride kaldı. Savaş, Ukrayna’da büyük yıkıma yol açarken, küresel dengeleri de değiştirdi. Şiddet sarmalı; diplomatik, ekonomik, sosyolojik kırılmalar yarattı.. Özellikle Avrupa’da tedirginlik, enerji krizi nedeniyle had safhada. Analistler yaşlı kıtada bolluk – bereket döneminin sona ereceğine; bu kış büyük sarsıntılar yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Kayıttayız’da bu hafta işgalin sonuçları ve neden olduğu enerji krizi konuşuldu. Gazeteci Mete Çubukçu’nun konukları; Profesör Murat Yeşiltaş ve Profesör Ragıp Kutay Karaca’ydı.
Funda Eryiğit ve Mete Çubukçu NTVRadyo’da bayram sohbetinde.
Oyuncu Funda Eryiğit çocukluğundaki bayramlardan en çok neyi özlüyor?
Siyaset, teknolojideki gelişmeler, ekonomik kriz, iklim krizini nasıl izliyor, ne düşünüyor?
Gelecek kaygısı var mı?
Resim, heykel dalında kimleri seviyor?
Seyahatlerde tercihleri ne?
Funda Eryiğit, Mete Çubukçu’nun sorularını yanıtladı, seçtiği şarkıları çaldı.
İyi dinlemeler
Kayıttayız’da
bu hafta 3 milyondan fazla adayın gireceği üniversite sınavı konuşuldu. 3
oturumdan oluşan sınava bu yıl ilgi büyük. Birçokları bunu baraj puanının
kaldırılmasına ve sürenin artırılmasına bağlıyor. Sınavın ilk oturumunda
adaylar; temel yeterlilik, ikinci oturumda alan yeterlilik, son oturumda ise
yabancı dil testlerinde ter dökecek. Gazeteci Mete Çubukçu sınav psikolojisini;
stratejisini eğitim uzmanı Sadık Gültekin ve eğitim danışmanı Burak Kılanç ile
konuştu.
Gençlerin eğitim planları ve siyasilerin eğitim vaatlerinin gençlerin oy tercihini nasıl etkilediğiyle ilgili kapsamlı bir araştırma yürütüldü. Çalışmaya göre gençlerin yüzde 84’ü yurtdışında eğitim almak istiyor. Yüzde 70’i eğitimi düzelteceğine inandığı siyasetçi için oyunu değiştirebileceğini söylüyor; yani eğitim vaadi sandıkta gençler için önemli bir kriter oluyor. Kayıttayız’da gençlerin tercihleri, eğitim öncelikleri, beklentileri konuşuldu.
Bebek,
Galata, Esenyurt. Son bir haftada sokaklardan ard arda istenmeyen görüntüler
geldi. Kamusal alanda uygunsuz eylemler, taciz edilenler, kendini yakan kişi...
Sosyal medyada yayınlandıktan sonra infiale yol açan bu görüntüler; neye işaret
ediyor, toplumsal bir travma mı söz konusu? Dijital medya nasıl kullanılmalı?
Gazeteci Mete Çubukçu sordu; Profesör Levent Erarslan ve Profesör Barış Erdoğan
yanıtladı.
Ukrayna Savaşı’nda 3 ay geride
kaldı. İşgal Ukrayna’da devam etse de sonuçları küresel oldu. Rusya’nın komşusu
Finlandiya ile İsveç’in NATO’ya üyelik süreci işliyor. Türkiye’nin ise genişlemeye
itirazları sürüyor. İsveç ve Finlandiya’dan talep edilenler yerine getirilmezse
Ankara, veto kartını kullanacak. Bunun olmaması için iki ülkeden heyetler Türkiye’de
temaslarda bulundu. Orta yol arandı. Peki süreç nasıl ilerliyor, yeni üyelik
mümkün olacak mı, Ankara ne istiyor? Gazeteci
Mete Çubukçu Kayıttayız’da bu sorulara yanıt aradı.
Maymun çiçeği virüsü
Dünyada covid sonrası
yeni bir panik yaşanıyor. Afrika’da ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü hızla
yayılıyor. İngiltere, İspanya, Portekiz, Almanya, İtalya, Fransa, İsveç,
Amerika ve Kanada’da yeni vakalar tespit edildi. Yayılım hızlandıkça endişe
artıyor. Nasıl bir hastalıktan söz ediyoruz, covid’den tam olarak
kurtulamamışken yeni bir salgın ihtimali var mı? Nelere dikkat edilmeli? Gazeteci
Mete Çubukçu sordu Profesör İftahar Köksal ve Profesör Mustafa Necmi İlhan yanıtladı.
Dünyada refah seviyesinin en yüksek olduğu bölge İskandinavya ısınıyor. Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası güvenlik kaygısı yaşayan Finlandiya çareyi; NATO’ya üyelikte buldu.. Kremlin, bunun askeri sonuçları olacağını duyurdu. Üyelik için İsveç de başvuru yapmaya hazırlanıyor. Türkiye ise iki ülkenin üyeliğine soğuk bakıyor.. Kayıttayız’da bu hafta Ukrayna işgali sonrası Avrupa’da değişen dengeler, çatışma sahasının genişleme riski ve Türkiye’nin tutumu konuşuldu.
Sığınmacılar
konusu Türkiye’nin önemli gündemlerinden biri olmaya devam ediyor. Bayramda
başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerden gelen görüntüler önce sosyal
medyada; ardından siyasette tartışma yarattı. Muhalefet; kentlerde kayıtsız
dolaşan Suriyeli,, Afgan ve Pakistanlıların ulusal güvenlik sorunu
oluşturduğunu savunarak; bu kişilerin sınır dışı edilmeleri gerektiğini
söylüyor. Hükümet bir milyon Suriyeli’nin geri dönüşü için proje hazırlığında.
Gazeteci Mete Çubukçu sığınmacı sorununu Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi
Profesör Murat Erdoğan ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır'la
konuştu.
➤Rusya neden Ukrayna'nın doğusuna yöneldi?
➤Baltık coğrafyasında tarafsızlık son mu bulacak? Rusya'nın buna tepkisi ne olacak?
Gazeteci Mete Çubukçu soruyor, eski Hava Kuvvetleri Daire Başkanı Gürsel Tokmakoğlu yanıtlıyor.
Ukrayna Savaşı’yla birlikte jeopolitik dengeler değişiyor; Türk – Amerikan ilişkilerinde yumuşama emareleri gözleniyor. Amerikan dışişleri bakanlığı, Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin kongreye tavsiye mektubu gönderdi; satışa yeşil ışık yakıldı. Bu adım nasıl yorumlanmalı, Türk – Amerikan ilişkilerinde yeni bir dönemin kapısı mı aralanıyor. Gazeteci Mete Çubukçu sordu; Profesör Burak Küntay yanıtladı.
Rusya ve Ukrayna, dünyanın tahıl ambarı iki ülke. Küresel tahıl ihracatının neredeyse üçte biri bu ülkelerden yapılıyor. Savaş sonrası buğday, arpa ve ayçiçeği ihracatı aksadı; gıda fiyatları fırladı. Türkiye de bu durumdan etkileniyor. Yeme gelen zam, aynı zamanda hayvancılığı vuruyor.. Artan enerji maliyetleri de keskin fiyat artışlarını kaçınılmaz hale getiriyor. Kayıttayız’da bu hafta gıda fiyatlarındaki yükseliş ele alındı. Gazeteci Mete Çubukçu sordu; Dünya Gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen yanıtladı.
Ukrayna Savaşı’nda bir ay geride kaldı. Çatışmalar sürerken, NATO, doğu sınırlarını güçlendirme kararı aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya ve Ukrayna liderleriyle yeni görüşmeler yapacağını söyledi. “Putin’den onurlu bir çıkış yapmasını isteyeceğim” dedi.. Rusya,, sahadaki operasyonlarını sürdürüyor ancak ilerleme oldukça yavaş. Kremlin nükleer silah söylemini zaman zaman hatırlatıyor. Peki Rusya bu “döngüden” nasıl çıkacak, Batı; Putin’e çıkış kapısı sunacak mı? Kayıttayız’da NATO zirvesinde alınan kararlar,,, Erdoğan’ın Ukrayna mesajları ve diplomasi dili konuşuldu.
Ukrayna Savaşı’nda bir yanda müzakereler diğer yanda çatışmalar sürüyor. Ankara kalıcı ateşkes için var gücüyle çabalıyor. Diplomaside yoğun bir trafik yaşanıyor. Gazeteci Mete Çubukçu, Türkiye’nin barış çabalarını, Rusya’nın ateşkes için şart koştuğu tarafsızlık modelini ve Avrupa’da değişen güvenlik paradigmasını Profesör Sinem Akgül Açıkmeşe’yle konuştu.
Büyüyen şiddet sarmalı, derinleşen insani dram, nükleer felaket korkusu. Gazeteci Mete Çubukçu, Rusların Ukrayna işgalinde olası senaryoları, Türkiye’nin pozisyonunu ve Batı’nın yaptırım hamlelerini Profesör Hasan Ünal ve emekli büyükelçi Mithat Rende ile konuştu.
Dünya Rusya – Ukrayna krizini endişeyle takip ediyor. Bir yanda tatbikat ve yığınaklar, bir yanda masada çözüm arayışı. Terazide hangisi ağır basacak? Mete Çubukçu uzman isimlerle krizin perde arkasını ele aldı.
Kazakistan’da gerilim yüksek. Akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle protestolar ayaklanmaya dönüştü. Onlarca kişi hayatını kaybetti. 3 binden fazla gözaltı var. Peki olayların arka planında ne yatıyor, Rusya askeri gücüyle bölgedeki varlığını tahkim mi ediyor. Gazeteci Mete Çubukçu sordu; gazeteci yazar Esedullah Oğuz ve dış politika analisti Aydın Sezer yanıtladı..
2021
yılını tamamlıyor; yeni bir yıla merhaba diyoruz. Pandeminin etkilerini
derinden hissetmeye devam ettiğimiz süreçte kısıtlamalar, tedbirler yine
hayatımızdaydı. Gazeteci Mete Çubukçu COVID gölgesindeki 2021 yılını; yeni
yıldan beklentileri psikiyatrist İlker Küçükparlak'la konuştu.
2009 yılında futbol diplomasisiyle tohumu atılan; protokollerin iptal edilmesiyle rafa kaldırılan Türkiye – Ermenistan ilişkilerinde normalleşme süreci 12 yıl sonra yeniden başlıyor. Haberi önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu duyurdu; ardından özel temsilci atandı. Önümüzdeki günlerde iki başkent arasında diyalog kanalı açılacak. Kayıttayız’da bu hafta yeniden canlandırılma sürecine girilen Türkiye – Ermenistan ilişkileri konuşuldu. Gazeteci Mete Çubukçu sordu; Profesör Mensur Akgün ve emekli büyükelçi Uluç Özülker yanıtladı.
"Post covid sendromu ve aşılama takvimi"
Salgında yeni endişe kaynağı "omicron" varyantı.. Artık iki doz aşılı olmanın bile koruyucu olmayacağı; 3. doz aşıların da mutlaka yaptırılması gerektiği ifade ediliyor. Pfizer ceo’su bunu bir adım öteye taşıyıp dördüncü dozlara beklenenden daha erken ihtiyaç duyulabileceğini açıkladı. Covid geçirenlerin yüzde 10’unda ise virüsün yarattığı hasarın sürdüğü; bu kişilerin korona izlem merkezlerinde takibinin önemli olduğu ifade ediliyor. Gazeteci Mete Çubukçu post covid sendromu ve aşılama takvimini Profesör Alper Şener ve Profesör Bülent Ertuğrul ile konuştu.
Kadına yönelik şiddet neden önlenemiyor?
Kayıttayız programında bu hafta Türkiye’nin kanayan yarası; kadına yönelik şiddet konuşuldu. Kadına şiddet, sokakta,, evde; maalesef hayatın her alanında karşımıza çıkıyor.. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na göre son bir yılda 280 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Gazeteci Mete Çubukçu şiddetin neden önlenemediğini Kadın Meclisleri Genel Sekreteri Fidan Ataselim ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi'nden avukat Afet Gülen Büberci'yle konuştu.
Kayıttayız programında bu hafta salgında gelinen nokta ve aşılama süreciyle ilgili merak edilenler konuşuldu. Gazeteci Mete Çubukçu sordu; Profesör Mehmet Ceyhan ve Profesör Serhat Ünal yanıtladı.
Avrupa’nın motor gücü Almanya’da bu haftasonu seçim var.. 16 yıllık Angela Merkel dönemi sona eriyor. Merkel sonrasında kimin başa geleceği merak ediliyor. Hristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar ve Yeşiller zorlu bir yarış içinde. Son anketler ne söylüyor, Merkel sonrası dönemde Ankara ile ilişkiler nasıl olur? Almanya nasıl bir göçmen politikası izler? Mete Çubukçu sordu; Doçent Çiğdem Nas ve gazeteci Fulya Canşen yanıtladı.
ABD, Afganistan'dan neden çekildi?
Türk askeri Afganistan'da ne yapacak?
Taliban, Türk askerinin Kabil görevi için bir risk mi?
ABD sonrası Afganistan'ı ne bekliyor?
Mete Çubukçu soruyor, Dr. Murat Aslan ve Doç. Bahadır Kaynak yanıtlıyor.
Gazeteci Mete Çubukçu, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı avukat Aşkın Topuzoğlu ve psikiyatrist Prof. İrem Yaluğ Ulubil ile çocuğa yönelik cinsel istismarda hukuki ve psikolojik süreç hakkında konuşuyor.
Gazeteci Mete Çubukçu Delta Varyantı başta olmak üzere Covid-19 ile ilgili korunma, tedavi, aşı konusunda bilmeniz gerekenleri Prof.Dr. Alper Şener ile Prof.Dr. Bülent Tutluoğlu’na soruyor.
Mete Çubukçu, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Doç.Dr. Mustafa Yücel ve Deniz Biyoloğu Mert Gökalp’a müsilajla ilgili bilmeniz gerekenleri soruyor.
Belarus, bir yolcu uçağını sahte ihbarla indirdi, uçaktaki muhalif gazeteciyi gözaltına aldı. Hafta başında yaşanan olay sonrası Batı ayağa kalktı. NATO soruşturma istedi. Krizin siyasi sonuçları ne olur? Uluslararası havacılık kuralları ne söylüyor? Gazeteci Mete Çubukçu, Doç Hakan Güneş ile emekli hava albayı Gürsel Tokmakoğlu yanıtladı.
Türkiye - Mısır ilişkileri eskisi gibi olur mu? İlişkilerin normalleşmesi bölgeyi nasıl etkiler? Mete Çubukçu soruyor, Prof Dr. Murat Yeşiltaş ile emekli büyükelçi Uluç Özülker yanıtlıyor.
Kayıttayız'da haftanın başlığı Covid; Hangi aşı ne kadar koruyor? Alman aşısında iki doz arasının açılması risk yaratır mı? Gazeteci Mete Çubukçu sordu, Prof.Dr. Murat Akova ve Prof.Dr. Tufan Tükek yanıtladı.
Türkiye ile Yunanistan arasında sıra dışı bir basın toplantısına tanıklık edildi... Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın ithamlarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sert yanıt verdi. Toplantı diplomatik gerilime sahne oldu. Gazeteci Mete Çubukçu bu gerilimin arka planında neler olduğunu, Ankara - Atina ilişkilerinde sorunların kronik bir hale gelip gelmeyeceğini gazeteci Nur Batur ve emekli Büyükelçi Uluç Özülker'e sordu.
Ünlü siyaset bilimci Francis Fukuyama son makalesinde Türk SİHA'larının yarattığı güçlü etkilerden bahsetti. Türkiye'nin bu alanda hızlı bir şekilde yeni bir aktör olarak ortaya çıktığını belirtti. Gazeteci Mete Çubukçu'nun konukları; - Savunma Sanayii ve Havacılık Uzmanı Arda Mevlütoğlu - Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı Gürsel Tokmakoğlu
Mete Çubukçu bugün konuklarına Türkiye'de 3. dalga #Covid19 salgını ve aşılarla ilgili son durumu, çalışmaları, merak edilenleri soruyor. Prof.Dr. Nurettin Yiyit ve Prof.Dr. Yağız Üresin anlatıyor, önemli bilgiler veriyor.
AB Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesi ne söylüyor? Gazeteci Mete Çubukçu Dr. Nilgün Arısan Eralp ve Sinan Ülgen ile konuşuyor.
Koronavirüsle mücadelede bir yılı geride bıraktık. Salgın dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük üzüntülere yol açtı.. 30 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Pandemiyle birlikte yaşantımızı da değiştirdik. Yeni endişemiz ise mutasyon.. Farklı varyantlar dört biryanda görülüyor. Ne yapmalı, nelere dikkat etmeliyiz? Salgında bir yılı nasıl geçirdik? Gazeteci Mete Çubukçu sordu, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Profesör İftihar Köksal ve Profesör Bülent Ertuğrul yanıtladı.
Türkiye - Mısır ilişkileri yeniden düzelir mi? Mısır, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’e bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate aldı. Ankara'dan "deniz yetki alanları meselesini Mısır’la müzakere edip bir anlaşma imzalayabiliriz” açıklaması geldi. İstihbarat örgütleri düzeyinde süren görüşmeler siyasi diyaloga evilir mi? Gazeteci Mete Çubukçu sordu, uluslararası ilişkiler uzmanı Profesör Hasan Ünal ve eski Kahire büyükelçisi Şafak Göktürk yanıtladı.
Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar; S - 400'ler için "Girit Modeli" önerisi getirdi. Peki bu model ne öngörüyor? Ankara - Washington hattında güven yeniden tazelenecek mi? Tüm bu soruların cevabı ve çok daha fazlası Mete Çubukçu ile Kayıttayız programında. Çubukçu'nun konukları; Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mitat Çelikpala ve eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı Gürsel Tokmakoğlu. Tarihi yaşarken olaylara kayıtsız kalmayın...
ABD Başkanı Joe Biden dış politika üzerine ilk konuşmasını yaptı. Dış siyasetteki önceliklerini açıkladı. Diplomasiyi öne çıkaracağını söyledi; bununla birlikte Rusya'nın agresif eylemleri karşısında ülkesinin boyun eğmeyeceğini ifade etti. Peki yeni dönemde dünyada nasıl bir denge oluşacak, Türk - Amerikan ilişkilerindeki sorunlar aşılabilecek mi? Mete Çubukçu sordu; Profesör İlter Turan ve Profesör Nurşin Ateşoğlu Güney yanıtladı.
İran dışişleri bakanı Cevad Zarif, Kafkasya turu kapsamında Azerbaycan, Rusya, Ermenistan ve Gürcistan’ı ziyaret etti; ardından rotasını istanbul’a kırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüştü. Suriye, Karabağ ve İran’ın nükleer programı ele alındı. Gazeteci Mete Çubukçu, bu kritik ziyareti Dr. Serhan Afacan ve Doçent Hakan Güneş'le konuştu.
ABD'de yeni dönem başladı. Biden'ı Oval Ofis’te hayli zor günler bekliyor. Uzmanlar, Trump'ın Amerikan demokrasisine verdiği zararın onarılmasının zaman alacağına dikkat çekiyor. Peki bu süreçte Türk - Amerikan ilişkileri nereye evrilecek, sıkıntılı başlıklar nasıl çözülecek? Mete Çubukçu sordu, gazeteci Sedat Ergin ve Dr. Bahadır Kaynak yanıtladı.
Kitlesel aşılama sağlık çalışanları için başladı. Peki bundan sonrası için nasıl bir takvim öngörülüyor? Covid aşısı ne kadar etkili olacak? Gazeteci Mete Çubukçu sordu; Bilim Kurulu üyesi Doçent Afşin Emre Kayıpmaz ve Profesör Bülent Ertuğrul yanıtladı.
Kadir Has Üniversitesi "Türkiye'nin Eğilimleri" araştırmasıyla halkın nabzını tuttu. En önemli sorunumuz ne, en çok hangi kuruma güven duyduk, siyasi yelpazede halk kendini nerede tanımlıyor? Mete Çubukçu, halkın eğilimini, araştırmanın başında bulunan isimle; Profesör Mustafa Aydın’la konuştu.
Pandemi nedeniyle zor bir yılı geride bıraktık. Öğrenciler eğitimlerini; çalışanlar da mesailerini teknoloji sayesinde evden sürdürdü. Sanatta ise "farklı" bir yöntem denendi. Konserler iptal edilince sanatçılarla hayranları "çevrimiçi" buluştu. Taraflar arasında organik bağ kurulamasa da birçok müzisyen bu sayede geçimini sağladı. Mete Çubukçu, 2020'nin sanat dünyası için nasıl geçtiğini, 2021'den beklentileri rock müziğinin önemli isimlerinden Fatma Turgut'la konuştu.
Dünya acı dolu bir yılı geride bırakıyor. Kayıplar çok ve görünen o ki 2021 yılının önemli bir bölümü yine coronavirüs gölgesinde geçecek. Mete Çubukçu 2020 yılının son programında hem pandemiyi hem de salgının kültür sanat dünyasını nasıl etkilediğini ele aldı. Programın konukları yazar - gezgin Buket Uzuner ve yönetmen - doktor Ercan Kesal'dı.
Son bir asırda İstanbul’da hava sıcaklığı bir buçuk derece arttı. Kimi uzmana göre İstanbul için kuraklık artık depremden daha büyük tehlike. Yağış azlığına, pandemi döneminde su kullanımının artması da eklenince barajlardaki doluluk oranı geriledi. Mete Çubukçu kuraklık riskini, İstanbul'a neden yeteri kadar yağmur yağmadığını ve yapılması gerekenleri Profesör Mikdat Kadıoğlu ile Profesör Orhan Şen'e sordu.
Türkiye'nin Batı'yla ilişkilerinde kritik bir dönemden geçiliyor. Washington ve Brüksel'den yaptırım hamleleri geliyor. Diyalog kapıları yeniden açılabilir mi? Gerginlik nasıl aşılacak? Ankara karşı hamlede bulunur mu? Mete Çubukçu sordu, TEPAV AB Çalışmaları Merkezi'nden Nilgün Arısan Eralp ve Sabancı Üniversitesi'nden Profesör Fuat Keyman yanıtladı.
Dünya coronavirüse karşı geliştirilen aşılarla "nefes alacak". Peki bu aşılar nasıl üretildi, başarı oranları ne, herhangi bir yan etkileri var mı? Mete Çubukçu sordu; Profesör Mustafa Çetiner ve Profesör Yağız Üresin yanıtladı.
Koronavirüste ikinci dalga sert vurdu. Her gün binlerce yeni vaka kayda geçiyor, ölenlerin sayısı artıyor. Kısıtlamalar yeniden hayatımıza girdi. Peki neden bu noktaya geldik, neyi iyi yapamadık? Gidişat ne söylüyor, Mete Çubukçu, Bilim Kurulu üyesi Profesör Serhat Ünal ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Profesör Sıla Akhan'la konuştu.
Dağlık Karabağ'da anlaşmaya varıldı. Ateşkesi gözleyip denetlemek için ortak barış gücü oluşturulacak. Peki mekanizma nasıl çalışacak, kimlerden oluşacak? Kafkaslar'da yeni bir denge kuruluyor, Türkiye denklemin neresinde yer alıyor? Gazeteci Mete Çubukçu, Profesör Mitat Çelikpala ve Profesör Ragıp Kutay Karaca'yla konuştu.
Dünyanın gözü ABD Başkanlık seçiminde. Oy sayımı sürüyor, Donald Trump ve Joe Biden arasında kıran kırana bir yarış yaşanıyor. Peki bu seçim ABD'de kutuplaşmayı derinleştirdi mi? Kimi yorumcular yeni başkanı ayrışmış bir toplum beklediğini söylüyor. Yeni başkanın Türk - Amerikan ilişkilerine nasıl bakacağı da merak ediliyor. Kayıttayız'da bu hafta Mete Çubukçu Amerikan seçimini tüm yönleriyle ele aldı. Profesör Mustafa Aydın ve emekli büyükelçi Uluç Özülker'e merak edilenleri sordu.
Dağlık Karabağ çevresinde çatışmalar sürüyor. Azerbaycan ordusu ilerleyişini sürdürüyor. Bir yandan da diplomatik temaslar hız kazandı. Rusya Devlet Başkanı Putin, "Çözüm masasında Türkiye dahil birçok ülke olmalı" dedi. Peki Türkiye bu denklemin neresinde yer alabilir, Kafkaslar'a huzur gelir mi? Gazeteci Mete Çubukçu, Profesör Mitat Çelikpala ve Dr. Bahadır Kaynak'la konuştu.
Coronavirüs tehdidi nedeniyle grip aşısına büyük talep var. Ancak Türkiye'ye gelen aşı miktarı sınırlı olduğundan Sağlık Bakanlığı riskli gruptakilere öncelik verdi. Peki kimler risk grubunda kabul edilecek, grip aşısına erişimde nasıl bir süreç izlenecek? Mete Çubukçu, İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkan Yardımcısı Doktor Mustafa Tamur ve İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu'na sordu.
Yıllardır süregiden anlaşmazlık Ermenistan ile Azerbaycan’ı bir kez daha çatışmaya sürükledi. Dağlık Karabağ’da silahlar ateşlendi, bölgede istikrarsızlığın derinleşme ihtimali belirdi. Herkes zamanlamayı konuşurken, konvansiyonel savaş tehdidi büyüyor. Minsk grubu devrede. Çatışmalar nasıl duracak, sahada ve masada neler yaşanmakta? NTVRadyo programcısı gazeteci Mete Çubukçu sordu, Doçent Hakan Güneş ve Dr. Murat Yeşiltaş yanıtladı.
Sonbaharla birlikte covid ve grip vakaları artışa geçecek. Peki Covid-19 ile grip ayrımı nasıl yapılabilir, hangi durumlarda hastaneye gidilmeli? NTVRadyo programcısı gazeteci Mete Çubukçu, Bilim Kurulu üyesi Profesör Tevfik Özlü'ye merak edilenleri sordu. Programda ayrıca Türkiye ve Dünya'daki aşı çalışmalarında son durum masaya yatırıldı. Aşıda Türkiye'ye öncelik verilip verilmeyeceğini Prof.Dr. Sıla Akhan anlattı.
Mete Çubukçu bu hafta Adalar gündemini tarihçesiyle ele alıyor, konuklarıyla merak edilenlere cevap arıyor: Ege'de yıllardır gerilime neden olan adalar, hatta bazı yerlerde kayalıklar nasıl el değiştirdi? Bugüne nasıl gelindi? Ne bekleniyor?
Mete Çubukçu bu hafta yeni takımlar, yeni transferler, seyircisiz maçlarla başlayan Süper Lig'i konuşuyor. Konukları NTVSpor Müdürü Nebil Evren ile Socrates Dergisi Yayın Koordinatörü Banu Yelkovan.
Kayıttayız'da 25. yılında Srebrenitsa Katliamı konuşuldu. Katliama giden süreçte neler yaşandı, Avrupa, yanıbaşındaki bu kıyıma neden seyirci kaldı? Mete Çubukçu'nun sorularını Bosna Sancak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Akif Göğüsgeren ve gazeteci yazar Süleyman Gündüz yanıtladı
Türkiye’nin turizm merkezi Antalya’da yeni sezon için ne gibi hazırlıklar yapıldı, iç ve dış turizmde hareketlilik ne düzeyde? Mete Çubukçu sordu,, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Erkan Yağcı ve NTV Antalya temsilcisi Sibel Atasoy yanıtladı...
Üniversite sınavı arefesinde öğrencilere dönük uyarılar, sınava dönük şifreler... Mete Çubukçu sordu, eğitim uzmanı Sadık Gültekin ve psikolog Ebru Şalcıoğlu yanıtladı..
Pandemi gölgesinde sınava hazırlık... LGS'ye girecek adaylar nelere dikkat etmeli, sınav stratejileri ne olmalı? Mete Çubukçu sordu, eğitim uzmanı Sadık Gültekin ve Profesör Bengi Semerci yanıtladı.
Artan vaka sayıları ne söylüyor? Mete Çubukçu sordu, Profesör Kemalettin Aydın ve Profesör Serap Şimşek Yavuz yanıtladı.
Türkiye'nin Libya stratejisi, işbirliğinin sahaya etkisi... Mete Çubukçu sordu Emekeli Büyükelçi Uluç Özülker ve Dr. Murat Aslan yanıtladı...
Bayram Özel Programı.. Oyuncu Reha Özcan ve Psikiyatrist Ejder Akgün Yıldırım bayramın kendileri açısından ne ifade ettiğini anlattı...
Meclis 100 yaşında. 23 Nisan'ın ve TBMM'nin önemini tarihçi Mehmet Alkan ile Profesör Vahdettin Engin anlattı..
Salgındaki son durum ve virüsün uluslararası ilişkilere etkisi.. EDAM Başkanı Sinan Ülgen ve Profesör Ateş Kara değerlendirdi...
Türkiye ve Avrupa'da salgına karşı hangi tedbirler alınıyor? Mete Çubukçu sordu, Profesör Serhat Ünal ve NTV temsilcisi Gökhan Bozkurt yanıtladı...
Virüs Çin'de nasıl ilerledi, Avrupa'da salgın yönetiminde zaafiyet yaşandı mı? Mete Çubukçu sordu, gazeteci Sıdal Utkucu, NTV Temsilcisi Kayhan Karaca ve yazar Gökhan Kutluer yanıtladı..
İdlib'te tansiyon yüksek. Konvansiyonel çatışma riskini Doçent Murat Yeşiltaş ve gazeteci Sedat Ergin değerlendirdi..
İdlib, Suriye iç savaşında kanayan yara haline geldi.. Ankara - Moskova hattındaki görüş ayrılıkları nasıl giderilecek? Mete Çubukçu sordu, Doçent Nihat Ali Özcan ve EDAM Başkanı Sinan Ülgen yanıtladı..
Dünya Coronavirüs salgınıyla mücadele ediyor.. Peki virüsle ilgili neler biliniyor, çıkış noktası olan Çin'de hangi önlemler alınıyor? Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Profesör Alpay Azap ve Pekin'den gazeteci Emre Demir anlattı..
Brexit süreci nihayete eriyor. 47 yıllık ilişki sona eriyor. Brexit ne ifade ediyor,, Adayla avrupa kıtası arasına duvar mı çekiliyor? Gazeteci Gökhan Bozkurt ve Dr. Can Baydarol değerlendirdi.
13. yılında Hrant Dink Cinayeti. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ve Hrant Dink Hafıza Merkezi Koordinatörü Nayat Karaköse Mete Çubukçu'nun sorularını yanıtladı..
Gazeteci Mete Çubukçu NTVRadyo'da her cuma konuklarıyla haftanın en çok konuşulan konusunu ya da konuşulması gerekenleri farklı yönleriyle gündeme taşıyor.
Gazeteci Mete Çubukçu NTVRadyo'da her cuma konuklarıyla haftanın en çok konuşulan konusunu ya da konuşulması gerekenleri farklı yönleriyle gündeme taşıyor.
Gazeteci Mete Çubukçu NTVRadyo'da her cuma konuklarıyla haftanın en çok konuşulan konusunu ya da konuşulması gerekenleri farklı yönleriyle gündeme taşıyor.