Bir kuş yumurtasını neden başka yuvaya bırakır? Deniz suyunu arıtıp tuzunu tüküren kuş hangisi? Sığırcık kuşunun, kanadı kırık numarası yapan kuşun sırrı ne? NTVRadyo'da kuşları tanıyor doğayı keşfediyoruz.
Her kuşun bir hikayesi var. Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla, NTVRadyo'da şehirlerdeki kuşları, hikayelerini anlatıyor.
Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Doğal ortamı dağlar, kayalıklar olan kuşlar neden şehire geldiler? Papağanlar nasıl oldu da İstanbul'u işgal etti? Ağaçkakanlar nereye gitti? Leş kargalarının sayısı neden çoğaldı? Leş kargalarının kovaladığı küçük kumrular nereye gitti?
Kerem Ali Boyla hem bu sorulara cevap veriyor; bugünlerde görebileceğiniz bir kuşu seçip onunla ilgili her şeyi, hayatını anlatıyor. Huyu, yeteneği, yuva seçimi ve yapımı, eşi, yavruları, diğer kuşlar, hayvanlar ve insanlarla ilişkileri, zaafları, zekası, hızı...
Kerem Ali Boyla her kuşun tipini tarif ediyor, farklı seslerini dinletiyor, onu görünce nasıl tanıyacağınızı tüm ayrıntılarıyla anlatıyor.
Ayrıca şehirleşmeyle değişen kuşları, kuşlar hakkında yanlış bildiklerimizi öğreniyor, kuşları tanırken doğayı keşfediyoruz.
Kerem Ali Boyla'nın 2020 - 2021 yılında NTVRadyo'da yaptığı Şehir Kuşçusu programının kayıtları, bugün dijital platformda meraklısının başvuracağı, dinleyeceği, kaynak göstererek kullanabileceği önemli bir arşiv niteliği taşıyor.
Tüm kayıtlar bu sayfada; ayrıca podcast platformları Soundcloud, Apple, Google, Spotify'da Şehir Kuşçusu (NTVRadyo) hesaplarında. İstediğiniz zaman istediğiniz yerde dinlemeniz için.
KEREM ALİ BOYLA KİM?
NASIL KUŞ GÖZLEMCİSİ OLDU?
Kendisini "Şehir Kuşçusu" olarak tanımlayan Kerem Ali Boyla ortaokul yıllarında teyzesinin kendisine aldığı bir kitapla kuş gözlemeye başladı. Ardından Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin düzenlediği kuş sayımlarına katıldı.
ODTÜ'de biyoloji bölümünde okurken kuş gözlem topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Üniversite sonrasında “Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları” kitabını tercüme etti.
İngiltere'de ekoloji konusunda yüksek lisans yaptı ve 4 yıl süreyle Güney Amerika'da Dünya Kuşları Koruma Birliği’nde çalıştı; 12 Latin Amerika ülkesinde hem dolaştı, hem de kuşları seyretti.
Yurda dönünce “Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları” kitabını tercüme etti.
2007 yılında Kuşbank internet veri tabanının yöneticisi oldu. 2008-2012 arasında İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'nun koordinatörlüğünü yürüttü.
2015'te Türkiye Kuş Kayıt Komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve eBird'ün Türkiye portalını kurdu.
2014-2018 arasında Türkiye Üreyen Kuş Atlası projesini yürüttü.
2018-2019 arasında İstanbul parklarında kuş yürüyüşleri, 2019-2020 arasında İstanbul'da Kuş Gözlem Konuşmaları'nı organize etti.
Profesyonel hayatta ekoloji danışmanı olarak çalışmaktadır.
Nerede dinleniyor, nasıl besleniyorlar?
Kerem Ali Boyla, şehrin üstünden uçup giden kuşları tanıtıyor.
Kur yapmak, yerini belli etmek, çevredeki tehlikelere karşı uyarmak ve tapu-kadastro işleri... Kuşlar seslerini kullanarak nasıl anlaşır?
Kerem Ali Boyla kuş seslerinin anlamlarını anlatıyor.
Tıpkı ağaçkakanlar gibi ağaç gövdelerinde yaşarlar ama onlar gibi yalnızca yukarı tırmanmaz aşağı da inebilirler, dik veya ters ya da baş aşağı durabilirler, gerçek bir tırmanıcıdırlar. Genelde ormanlarda yaşarlar, ağaca benzeyen bir şey olduğu sürece varlar. Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla, sıvacı kuşlarının hikayesini anlatıyor.
Ötüşü dillere destan, ama görünüşü sıradan. Dikkat çeken yanı kuyruğunu dik tutması. Diğer kuşların aksine gece susmaz, durmaksızın öter. Ve tüm ötücü kuşlar nağme yapar, yani cümle kurar. Ama bülbülün 300’den fazla kaydedilmiş nağmesi var. Şehir Kuşçusu Kerem Ali Boyla bu bölümde bülbüllerin hikayesini, kaydedilmiş nağmelerini, diğer kuşlarla farkını anlatıyor. İyi dinlemeler
Kerem Ali Boyla’dan sığırcık ya da diğer adıyla yıldızcık kuşunun hikayesini dinleyin. Her akşam üstü saatlerce gökyüzünde dans etme ritüelini, bunun bir hayatta kalma amacı olduğunu, kuşun bilim insanlarını şaşırtan özelliklerini anlatıyor. Mesela müthiş bir düzen içinde uçan sığırcıklar, birbirine çarpmadan, düzeni bozmadan nasıl uçabiliyor? Bilim insanları araştırmış; her bir sığırcık, kendisine en yakın 7 kuşa bakarak uçuşunu koordine ediyor. Çok kalabalık sürüde de aynı sistem işliyor. Buna “ölçek dışı koordinasyon” demişler. Ve bu, doğada çok az görülüyor. Ölçek dışı koordinasyon, aynı zamanda şu demek; bu sürünün lideri yok. O anda, en önde hangi kuş varsa, diğerleri ona göre hizalanıyor. Programdan bir not daha: Dünya üzerinde hemen tüm kıtalara yayılan sığırcık kuşu aslında bir Avrupa kuşu. ABD’ye gitmesi çok ilginç. New York’ta yaşayan Shakespeare hayranları, yazarın eserlerinde geçen İngiliz kuşlarını New York’a getirmeye karar vermişler. 1890 yılında Central Park’a çeşitli kuşlarla birlikte 100 tane de sığırcık getirmişler. Bugünkü tablo şöyle: Kuzey Amerika’da 200 milyon sığırcık yaşıyor, ülkenin en yaygın kuş türü. Baskın ve istilacı bir kuş olduğu için tarıma zarar veriyor, diğer kuş türlerini yuvasından ediyor. Şu anda yer yer sığırcıkların öldürülmesi kararı alınıyor.
Havada böcek yakalayıp, su içebilirler elektrik tellerini çok severler Ciddi bir üreme kapasiteleri vardır bir seferde beş yavru yetiştirebilirler. Bu kadar çok yavru yapmasının da bir nedeni vardır En güvenli yuvaları onlar yapar bazı kuşları kıskandırırlar Kerem Ali Boyla ile Şehir Kuşçusu'nda kırlangıçların hikayesini dinleyin.
Kerem Ali Boyla bu hafta gümüş martıları anlatıyor. Gümüş martılar ne diyor? Nasıl alan savunması yapıyorlar? Şehir Kuşçusu'dan dinleyin.
Zunzuncito, dünya üzerinde yuva kurmak için yalnızca Küba'yı seçmiş. Mitolojik bir kahramana dönüşen Tocororo, kendi dışkılarıyla yuvalarını kuran ve ölü bir ağacı afiyetle yedikten sonra sindirebilen termit kolonileri içine yer etmiş. Yaklaşık bir serçenin yarısı kadar, yemyeşil sırtı, yakut kırmızısı gerdanı, pembe karnı ve uzun ince gagasıyla herkesi kendisine bir anda âşık edebilen Todi'lerin de evi Küba. Küba’ya özel ve endemik kuşlardan arı kolibrisi, Latin Amerika’da “Kampesino” olarak bilinen, Küba’da ise kendilerine “Guahiro” diyen insanların yaşadığı kırsalların hikayesi, Kerem Ali Boyla, Küba'ya has kuşları anlatıyor. İyi dinlemeler. Kapak görseli: Glenn Bartley
Kerem Ali Boyla, Havana'nın kuşlarını anlatıyor. Otelin çatısına konan Cılıbıt'tan, Kerkenez'e, Havana'nın göğünde gezinen kuşlar Şehir Kuşçusu ile NTVRadyo'da. İyi dinlemeler.
Neden doğada erkeği güzel ve dişisi kahverengi olan kuşlar var? Yabani renge sahip bir evcil ördekle, yaban ördeğini birbirinden nasıl ayıracağız? Kerem Ali Boyla bu bölümde bugünlerde gelmesi beklenen yeşil başlı gövel ördeği anlatıyor. İyi dinlemeler.
Kuşların suyla ilişkisi nasıl? Deniz suyunu ağzına alıp tuzunu arıtarak içen kuşu biliyor musunuz? Peki ya güvercinlerin suyu tasarruflu kullandığını? Şehir Kuşçusu Kerem Ali Boyla anlatıyor. İyi dinlemeler
Kerem Ali Boyla, İstanbul’un merkezinde bir mezarlıkta gördüğü ağaçkakanı ve ağaçkakanları anlattı bu hafta. Nüfusunun artması neye bağlı? Biyocoğrafya ne demek? Şehirdeki yeşil alanlarda ağaçların yaşlanmasına izin verirsek ve çevresine yaşam verdiği bilinen ölü ağaçları kaldırmazsak birkaç on yıl içinde “Kara Ağaçkakan” görmeye başlarız, diyor. Her bölümde olduğu gibi şehirde görebileceğimiz türleri tarif ediyor, taklamalarını dinletiyor. "Marangoz kuş” da denir, çünkü ağacı istediği şekilde oyabilir, saniyede 20 kez vurarak." İyi dinlemeler
Kırlangıçlar yuvalamak için İstanbul’un eski ahşap binalarını tercih eder. Ebabiller ise taş binaları. Ve bugün İstanbul’da kırlangıçlar yok denecek kadar az, ebabiller ise şehrin hakimi. Ebabiller dağdan şehire ne zaman geldi, yerli kırlangıçların yerini nasıl aldı? Peki ya Ankara’ya yerleşen kargalar?.. Kerem Ali Boyla bu bölümde, kırdan kente göç eden kuşları, neden göç ettiklerini anlattı. İyi dinlemeler
Şehir Kuşçusu Kerem Ali Boyla, dünyada bugüne kadar yapılmış en kapsamlı biyoçeşitlilik envanterlerinden birinin, 2. Avrupa Kuş Atlası'nın yayınlandığını duyurdu. Ve bu çalışmadan kızıl gerdan, büyük baştankara, kara başlı ötleğen, arıkuşu, toy, maskeli ötleğen, kara iskete, akkuyruk sallayan, azor şakrağı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Hem bu kuşları sesleriyle tanıttı, hem de Avrupa'daki son durumlarını anlattı. Mesela kara iskete sadece Avrupa'da yuvalıyor, maskeli ötleğen ortalama her yıl 1 km kuzeye yayılmış... İyi dinlemeler.
Balık avcısı balıkçıl, karabatak ve yelkovanlar neden denizde değil de, İstanbul'da yaşıyorlar? Şehir Kuşçusu Kerem Ali Boyla bugün balık avcısı kuşları ve şehirdeki hayatlarını anlatıyor, çarpıcı bilgiler veriyor. İyi dinlemeler
Küçük kuşların hepsine serçe deriz. Ama aslında hem serçeler farklı, hem de serçe türleri farklı. Bazıları, cebimizdeki bozuk paradan bile daha hafif. Peki Çin bu küçücük serçeleri neden yok etti? Mao'nun, "serçeleri uykusuz bularak öldürme" yönteminin gerekçesi neydi? Şehir Kuşçusu Kerem Ali Boyla serçelerle ilgili bilmek isteyeceğiniz bilgiler veriyor. İyi dinlemeler.
Kerem Ali Boyla bu bölümde güvercinler ve kumruların "bilinmeyen" yanlarını anlatıyor. "Bugün şehirlerde gördüğünüz güvercin, evcilleşmiş kaya güvercininin yabanileşmiş soyundan geliyor" diyor. Güvercin ve kumruların dağlarda değil de şehirlerde yaşamalarının neden, nasıl avantajlı olduğunu anlatıyor.
Kerem Ali Boyla bu bölümde bülbülleri, şehir parklarında karşılaşacağımız türlerini anlatıyor. Aslında görünüşü cezbedici olmayan, serçeden küçük bülbülleri, bozuk yeni 1 liradan bile daha hafif olan söğütbülbülünü tanıtıyor, farklı türlerin farklı seslerini dinletiyor. İyi dinlemeler
"İstanbul’da şöyle bir denklem var: Hayvan sevenler sokaklara bol bol kedi ve köpek maması koyar, bu sayede karga nüfusu muazzam seviyelere çıkar ve kargalar kumru serçe ve ispinoz gibi kuşları baskı altına alır. Kumrular tükenir, küçük kumrular balkon içi, bina girişi gibi korunaklı yerlere yuvalar. Mesela Yıldız Parkı'na her gün bırakılan kilolarca ekmek köpeklerin yanı sıra yüzlerce leş kargası ve 40'tan fazla küçük kargayı besler." ... Kerem Ali Boyla bu bölümde kargaları, daha doğrusu kalabalık karga ailesini anlatıyor. Şehirlerde görebileceğiniz karga türlerini anlatıyor, "bet sesli" diye anılan kargaların farklı türlerinden farklı ötüşleri dinletiyor.
Kerem Ali Boyla ağustos ayı sonunda başlayan leylek göçünü, nerelerden izlenebileceğini, Beykoz kuşlarını ve İstanbul'daki papağan sayımını anlatıyor. Bu arada İstanbul'da E-5'in hemen kenarında görülen "boz çıvgın" kuşunun haberini de veriyor. Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla her ay şehirlerdeki kuş nüfusu hareketliliğini anlatıyor. Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Yuvalama, çiftleşme, üreme, yavruları uçurma yöntemleri, türlü türlü huyları, beslenme alışkanlıkları, kurnazlıkları, zaafları, göç takvimi ve taktikleri... Kime düşman, kime dost? Neden kırda, dağda, bayırda değil de şehirdeler? Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Tipini tarif ediyor, sesini dinletiyor, özel hayatından insanlarla ilişkilerine, vücut yapılarından inanılmaz yeteneklerine kadar kuşlarla ilgili bilmek isteyeceğiniz şaşırtıcı bilgiler veriyor.
Kerem Ali Boyla temmuz ayı kuşlarını anlatmaya devam ediyor. İstanbul’da görülmesini hiç beklemediğiniz kuş türleri: Çöplüklerin gizli ziyaretçileri akbabalar, su rezervlerindeki flamingolar ve papağanlar. İstanbul’da hiç Kızıl Akbaba olur mu? Boyu 1 metreye yakın, kanatlarını açtığında ise 2,5 metre. Ağırlığı 7-8 kilo olabiliyor. Bir nevi tarih öncesinden kalma, efsanevi bir tür. Peki İstanbul'a neden, nasıl geldiler? Doğal hayatla ilgili “okur yazarlığımız” son 20 yılda arttıkça, flamingonun aslında yerli bir tür olduğu, hatta muhtemelen allı turna ismine sahip olduğunu bilmeyen kalmadı. İzmirli flamingoya çok daha aşinadır, Bostanlı ve Karşıyaka'da çok görülen sıradan bir kuş. Peki ya İstanbul'da TEM otoyolu viyadüğünden geçerken gördüklerimiz? İstanbul’un yaban hayatında papağanların yaşadığını duymuşsunuzdur. Her zaman ilginç bir konu. İki nedeni var. Bir; parlak renkleri, uzun kuyrukları ve sesleriyle egzotik hayvanlar. İkincisi de hakkında birçok dedikodu, hikaye ve mit var.
Kerem Ali Boyla şehirde temmuz ayında görülebilecek kuşları anlatıyor. Bu bölümünde 3 şehir kuşunu yakından tanımamızı sağlıyor: Uzun yaz gecelerinin usta avcıları baykuşlar, Boğaz'ın yaramaz çocukları yelkovanlar ve köfteci kuşlar ebabiller. Bu kuşlardan bol bol şarkılar da dinliyoruz.
ŞEHİR KUŞÇUSU'NDA NE VAR?
Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla her ay şehirlerdeki kuş nüfusu hareketliliğini anlatıyor. Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Yuvalama, çiftleşme, üreme, yavruları uçurma yöntemleri, türlü türlü huyları, beslenme alışkanlıkları, kurnazlıkları, zaafları, göç takvimi ve taktikleri... Kime düşman, kime dost? Neden kırda, dağda, bayırda değil de şehirdeler? Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Tipini tarif ediyor, sesini dinletiyor, özel hayatından insanlarla ilişkilerine, vücut yapılarından inanılmaz yeteneklerine kadar kuşlarla ilgili bilmek isteyeceğiniz şaşırtıcı bilgiler veriyor.
KEREM ALİ BOYLA KİM?
NASIL KUŞ GÖZLEMCİSİ OLDU?
Kendisini "Şehir Kuşçusu" olarak tanımlayan Kerem Ali Boyla ortaokul yıllarında teyzesinin kendisine aldığı bir kitapla kuş gözlemeye başladı. Ardından Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin düzenlediği kuş sayımlarına katıldı. ODTÜ'de biyoloji bölümünde okurken kuş gözlem topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Üniversite sonrasında “Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları” kitabını tercüme etti. İngiltere'de ekoloji konusunda yüksek lisans yaptı ve 4 yıl süreyle Güney Amerika'da Dünya Kuşları Koruma Birliği’nde çalıştı; 12 Latin Amerika ülkesinde hem dolaştı, hem de kuşları seyretti. Yurda dönünce “Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları” kitabını tercüme etti. 2007 yılında Kuşbank internet veri tabanının yöneticisi oldu. 2008-2012 arasında İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'nun koordinatörlüğünü yürüttü. 2015'te Türkiye Kuş Kayıt Komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve eBird'ün Türkiye portalını kurdu. 2014-2018 arasında Türkiye Üreyen Kuş Atlası projesini yürüttü. 2018-2019 arasında İstanbul parklarında kuş yürüyüşleri, 2019-2020 arasında İstanbul'da Kuş Gözlem Konuşmaları'nı organize etti. Profesyonel hayatta ekoloji danışmanı olarak çalışmaktadır.
Yırtıcı şehir kuşları - Eskişehir’de kuş gözlemcisi fark etmiş; apartmanın yağmur borusuna yuva yapan kuşlar sanıldığı gibi güvercin değil, doğangillerden yırtıcı bir kuş #kerkenez. Aslında fare avcısı olan kerkenezler, şehirlere yerleşince serçelerle besleniyorlar. İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nda gördüğünü, Şişli’de karantina döneminde balkondan gördüğünü, Ankara’da TÜBİTAK, Balıkesir’de Merkez PTT’nin çatısında kerkenez yuvaları olduğunu anlatıyor. - İstanbul’da kerkenezin çok yakın akrabası #delicedoğan da yaşıyor. Uçan kuşları havada yakalayan delice doğanı Küçük Çamlıca tepesi, Aşiyan Korusu, Büyükada, Boğaziçi Üniversitesi kampüsü ve Zincirlikuyu Mezarlığı’nda görebilirsiniz; özellikle Zincirlikuyu’daki plazaların çevresinde uçuşur, avlamak için ak karınlı ebabillerin peşinden koşarlar. - İstanbul’un en muhteşem yırtıcı kuşu ise #gökdoğan. İki güvercin boyundaki bu kuş, saatte 360 km’yi bulur. Betonu, kayalıkları çok sevdiği için İstanbul’a rahatça yerleşen yırtıcılardan ve tabii güvercinleri de çok sever. Sivriada, Taksim, Tekstilkent, Bayrampaşa’da Venezia sitesinde, Maslak ve Beykoz Riva’da yuvalıyor. - Yavru martıların uçuş hikayeleri, kargaların tüy değiştirme hikayeleri, ikinci baharındaki orman kuşlarından sonra bu bölümün konseri bozuk plak gibi öten #akmukallit kuşundan.
ŞEHİR KUŞÇUSU'NDA NE VAR?
Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla her ay şehirlerdeki kuş nüfusu hareketliliğini anlatıyor. Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Yuvalama, çiftleşme, üreme, yavruları uçurma yöntemleri, türlü türlü huyları, beslenme alışkanlıkları, kurnazlıkları, zaafları, göç takvimi ve taktikleri... Kime düşman, kime dost? Neden kırda, dağda, bayırda değil de şehirdeler? Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Tipini tarif ediyor, sesini dinletiyor, özel hayatından insanlarla ilişkilerine, vücut yapılarından inanılmaz yeteneklerine kadar kuşlarla ilgili bilmek isteyeceğiniz şaşırtıcı bilgiler veriyor.
KEREM ALİ BOYLA KİM?
Ortaokul yıllarında teyzesinin kendisine aldığı bir kitapla kuş gözlemeye başladı. Ardından Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin düzenlediği kuş sayımlarına katıldı. ODTÜ'de biyoloji bölümünde okurken kuş gözlem topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Üniversite sonrasında “Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları” kitabını tercüme etti. İngiltere'de ekoloji konusunda yüksek lisans yaptı ve 4 yıl süreyle Güney Amerika'da Dünya Kuşları Koruma Birliği’nde çalıştı; 12 Latin Amerika ülkesinde hem dolaştı, hem de kuşları seyretti. Yurda dönünce “Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları” kitabını tercüme etti. 2007 yılında Kuşbank internet veri tabanının yöneticisi oldu. 2008-2012 arasında İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'nun koordinatörlüğünü yürüttü. 2015'te Türkiye Kuş Kayıt Komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve eBird'ün Türkiye portalını kurdu. 2014-2018 arasında Türkiye Üreyen Kuş Atlası projesini yürüttü. 2018-2019 arasında İstanbul parklarında kuş yürüyüşleri, 2019-2020 arasında İstanbul'da Kuş Gözlem Konuşmalarını organize etti. Profesyonel hayatta ekoloji danışmanı olarak çalışmaktadır.
Mucize Kuşlar, Şehir Efsaneleri Şehir Kuşçusu Kerem Ali Boyla bu bölümden itibaren programı ayda bir değil, 15 günde bir yapıyor. Çünkü doğanın ve kuşların takvimi çok hızlı değişiyor. Bu bölümde: - Haziran ayında gümüş martı ve ebabiller gökyüzünde vızır vızır uçuyor. Kırlangıca benzeyen, bu yüzden “dağ kırlangıçı” denen ebabilin gövdesi uçmak için müthiş bir formda. Torpidoya benzeyen gövdesi, ince gagası, sivri kuyruğu ile uçmaya öyle uyum sağlamış ki, ayakları sadece dik yüzeye tutunabilecek şekilde. Ne yere konabiliyor, ne ağaca tüneyebiliyor! Peki nasıl su içebiliyor? - Bir de aynı gerekçeyle su içmeyen kuşlar gümüş martı ve karabataklar var. Denizden içiyorlar, ama tuzlu! İşte bu yüzden deniz suyunun tuzunu ayrıştırmak için, burnunda özel bir mekanizma var. Deniz suyunu alıyor, tuzu ayrıştırıp burnundan dışarı atıyor, tuzsuz olan suyu içiyor. Deniz kenarında, boynunu hızla sağa-sola sallayan kuşlar görürseniz, muhtemelen tuz atıyorlardır! - Şehir efsanelerinden biri, denizler kirlendi, martılar bu yüzden kahverengi oldu! Oysa martıların kahverengi olması çok ilginç bir gerçeğe parmak işaret ediyor. Bu neden, ayrıca anne-baba ve tüm mahallenin baskısıyla uçmaya zorlanan yavru martıların çektikleri de bu programda. - Gümüş martının ilginç ve karmaşık üreme stratejisini dinleyin. Çöpten beslenmeyi en hızlı öğren tür gümüş martının yavrularının ölüm oranı çok yüksek. İnanılmaz kazalara kurban gidiyorlar. Neden? - Alasığırcık ve kukumavlar da bu bölümde.
ŞEHİR KUŞÇUSU'NDA NE VAR?
Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla her ay şehirlerdeki kuş nüfusu hareketliliğini anlatıyor. Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Yuvalama, çiftleşme, üreme, yavruları uçurma yöntemleri, türlü türlü huyları, beslenme alışkanlıkları, kurnazlıkları, zaafları, göç takvimi ve taktikleri... Kime düşman, kime dost? Neden kırda, dağda, bayırda değil de şehirdeler? Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Tipini tarif ediyor, sesini dinletiyor, özel hayatından insanlarla ilişkilerine, vücut yapılarından inanılmaz yeteneklerine kadar kuşlarla ilgili bilmek isteyeceğiniz şaşırtıcı bilgiler veriyor.
KEREM ALİ BOYLA KİM?
Ortaokul yıllarında teyzesinin kendisine aldığı bir kitapla kuş gözlemeye başladı. Ardından Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin düzenlediği kuş sayımlarına katıldı. ODTÜ'de biyoloji bölümünde okurken kuş gözlem topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Üniversite sonrasında “Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları” kitabını tercüme etti. İngiltere'de ekoloji konusunda yüksek lisans yaptı ve 4 yıl süreyle Güney Amerika'da Dünya Kuşları Koruma Birliği’nde çalıştı; 12 Latin Amerika ülkesinde hem dolaştı, hem de kuşları seyretti. Yurda dönünce “Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları” kitabını tercüme etti. 2007 yılında Kuşbank internet veri tabanının yöneticisi oldu. 2008-2012 arasında İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'nun koordinatörlüğünü yürüttü. 2015'te Türkiye Kuş Kayıt Komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve eBird'ün Türkiye portalını kurdu. 2014-2018 arasında Türkiye Üreyen Kuş Atlası projesini yürüttü. 2018-2019 arasında İstanbul parklarında kuş yürüyüşleri, 2019-2020 arasında İstanbul'da Kuş Gözlem Konuşmalarını organize etti. Profesyonel hayatta ekoloji danışmanı olarak çalışmaktadır.
Karantina günlerinden balkondan kuş gözlemi “Şehir Kuşçusu” Kerem Ali Boyla #karantina döneminde evinin balkonundan yaptığı kuş gözlemini 33 türle kapattı. En son gördüğü kuşun “muhteşem” olduğunu söylüyor: #Arıkuşu. - Balkondan bir ağaca yuva yapan leş kargası ailesini gözlemek. İnanılmaz bir fırsat ve gördükleri çok şaşırtıcı. - Yavru bir kuş bulursanız yapmanız ve yapmamanız gerekenleri biliyor musunuz? - “Dam üstünde #saksağan, vur beline kazmayı” sözü ne demek? Saksağanın hangi özelliğiyle, ne ilgisi var? - İstanbul’a hakim olan kuşlar leş kargaları. Ayvalık ve İzmir’in hakimi küçük kargalar, Edirne ve Erzurum’da ise ekin kargaları çoğunlukta. - Dünyanın her yerinde #kumru ve güvercin görebilirsiniz. Ama küçük kumru her yerde olmaz. Güneydoğu'da yaşayan, kayalıkları seven küçük kumrular beton binalar arttıkça İstanbul’a yerleşmiş. #Yusufçuk ya da #Gugukçuk da denilen halkalı kumrular da aynı gerekçeyle İzmir ve Ankara’ya hakim kuşlar. - Günün konseri guguktan.
ŞEHİR KUŞÇUSU'NDA NE VAR?
Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla her ay şehirlerdeki kuş nüfusu hareketliliğini anlatıyor. Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Yuvalama, çiftleşme, üreme, yavruları uçurma yöntemleri, türlü türlü huyları, beslenme alışkanlıkları, kurnazlıkları, zaafları, göç takvimi ve taktikleri... Kime düşman, kime dost? Neden kırda, dağda, bayırda değil de şehirdeler? Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Tipini tarif ediyor, sesini dinletiyor, özel hayatından insanlarla ilişkilerine, vücut yapılarından inanılmaz yeteneklerine kadar kuşlarla ilgili bilmek isteyeceğiniz şaşırtıcı bilgiler veriyor.
KEREM ALİ BOYLA KİM?
Ortaokul yıllarında teyzesinin kendisine aldığı bir kitapla kuş gözlemeye başladı. Ardından Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin düzenlediği kuş sayımlarına katıldı. ODTÜ'de biyoloji bölümünde okurken kuş gözlem topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Üniversite sonrasında “Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları” kitabını tercüme etti. İngiltere'de ekoloji konusunda yüksek lisans yaptı ve 4 yıl süreyle Güney Amerika'da Dünya Kuşları Koruma Birliği’nde çalıştı; 12 Latin Amerika ülkesinde hem dolaştı, hem de kuşları seyretti. Yurda dönünce “Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları” kitabını tercüme etti. 2007 yılında Kuşbank internet veri tabanının yöneticisi oldu. 2008-2012 arasında İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'nun koordinatörlüğünü yürüttü. 2015'te Türkiye Kuş Kayıt Komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve eBird'ün Türkiye portalını kurdu. 2014-2018 arasında Türkiye Üreyen Kuş Atlası projesini yürüttü. 2018-2019 arasında İstanbul parklarında kuş yürüyüşleri, 2019-2020 arasında İstanbul'da Kuş Gözlem Konuşmalarını organize etti. Profesyonel hayatta ekoloji danışmanı olarak çalışmaktadır.
Ağaçkakan, mucize kuş ebabil, bülbül, yeşil papağan!.. Kerem Ali Boyla #Corona günlerinde, Şişli'de dar bir sokaktaki evinin balkondan kuş gözlemine devam ediyor ve Şehir Kuşçusu programında gözlemlerini anlatıyor! Evde kalanlar nedeniyle şehirdeki insan ve araç trafiği azalıp, işyerlerinin çoğu kapanınca şehir gürültüsü yerini kuş sesleri aldı. Bu sayede ilk kez mezarlıktaki ağaçkakanın sesinin, evine kadar geldiğini söylüyor. ... Karantinanın 40’ıncı gününe kadar balkondan gördüğü kuş türü 28’i buldu. Aralarında ilginç türler var, mesela kara sırtlı martı. Hiç gördünüz mü? Ne İstanbul’a gelir, ne de yuvalar! Finlandiya – Somali arasında göçerken, Şişli semalarında onu görünce heyecanlandığını söylüyor. ... Ağaçkakanlar neden tak tak tak vurur? Üç nedeni olduğunu anlatıyor, Kerem Ali Boyla. ... Ve çoğumuzun fark etmediği ebabiller için "mucize kuşlar" diyor. Çünkü biyolojik ve ekolojik özelliklerine bakınca insana “o kadar da olmaz” dedirten özellikleri var. Hangi özellikler? ... Yeşil papağan, Türkiye kuşları listesinde yerini çoktan aldı. Kafesten kaçanlar, kazalarda serbest kalanlar yerleştiler, öyle ki artık doğma büyüme İstanbullu yeşil papağanlar var. Kerem Ali Boyla, onları anlatırken bu arada yıllardır papağanlarla ilgili çalışan bilim insanı Dr. Esra Per’in Twitter’da yürüttüğü “vatandaş bilimi projesi”ne dikkat çekiyor. ... Programın kapanış konseri ise, artık şehirlere gelen bülbüllerden.
ŞEHİR KUŞÇUSU'NDA NE VAR?
Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla her ay şehirlerdeki kuş nüfusu hareketliliğini anlatıyor. Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Yuvalama, çiftleşme, üreme, yavruları uçurma yöntemleri, türlü türlü huyları, beslenme alışkanlıkları, kurnazlıkları, zaafları, göç takvimi ve taktikleri... Kime düşman, kime dost? Neden kırda, dağda, bayırda değil de şehirdeler? Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Tipini tarif ediyor, sesini dinletiyor, özel hayatından insanlarla ilişkilerine, vücut yapılarından inanılmaz yeteneklerine kadar kuşlarla ilgili bilmek isteyeceğiniz şaşırtıcı bilgiler veriyor.
KEREM ALİ BOYLA KİM?
Ortaokul yıllarında teyzesinin kendisine aldığı bir kitapla kuş gözlemeye başladı. Ardından Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin düzenlediği kuş sayımlarına katıldı. ODTÜ'de biyoloji bölümünde okurken kuş gözlem topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Üniversite sonrasında “Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları” kitabını tercüme etti. İngiltere'de ekoloji konusunda yüksek lisans yaptı ve 4 yıl süreyle Güney Amerika'da Dünya Kuşları Koruma Birliği’nde çalıştı; 12 Latin Amerika ülkesinde hem dolaştı, hem de kuşları seyretti. Yurda dönünce “Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları” kitabını tercüme etti. 2007 yılında Kuşbank internet veri tabanının yöneticisi oldu. 2008-2012 arasında İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'nun koordinatörlüğünü yürüttü. 2015'te Türkiye Kuş Kayıt Komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve eBird'ün Türkiye portalını kurdu. 2014-2018 arasında Türkiye Üreyen Kuş Atlası projesini yürüttü. 2018-2019 arasında İstanbul parklarında kuş yürüyüşleri, 2019-2020 arasında İstanbul'da Kuş Gözlem Konuşmalarını organize etti. Profesyonel hayatta ekoloji danışmanı olarak çalışmaktadır.
Karantina döneminde balkondan kuş gözlemciliği! Kerem Ali Boyla #Coronavirus salgını nedeniyle programı evden kaydetti. Ve sokağa çıkılmayan bugünlerde Şişli’de dar bir sokakta bulunan evinin balkonundan yaptığı kuş gözlemlerini anlatıyor. Bugüne kadar balkonundan gördüğü kuş türleri şöyle: Küçük kumru, serçe, gümüş martı, yeşil papağan, büyük baştankara, ak karınlı ebabil, leylek, küçük orman kartalı, atmaca, şahin, gökçe delice. Bu bölümde nisan ayı kuşlarından büyük baştankara, küçük kumru, gri balıkçıl, ekin kargası, leş kargasını tanıtıyor, seslerini dinletiyor, çok ilginç bilgiler veriyor. Mesela evinizin penceresine konabilecek leş kargası, adı gibi vahşi mi? İstanbul'u nasıl işgal ettiler? Bölümün kapanış konserini ise sığırcık veriyor.
ŞEHİR KUŞÇUSU'NDA NE VAR?
Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla her ay şehirlerdeki kuş nüfusu hareketliliğini anlatıyor. Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Yuvalama, çiftleşme, üreme, yavruları uçurma yöntemleri, türlü türlü huyları, beslenme alışkanlıkları, kurnazlıkları, zaafları, göç takvimi ve taktikleri... Kime düşman, kime dost? Neden kırda, dağda, bayırda değil de şehirdeler? Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Tipini tarif ediyor, sesini dinletiyor, özel hayatından insanlarla ilişkilerine, vücut yapılarından inanılmaz yeteneklerine kadar kuşlarla ilgili bilmek isteyeceğiniz şaşırtıcı bilgiler veriyor.
KEREM ALİ BOYLA KİM?
Ortaokul yıllarında teyzesinin kendisine aldığı bir kitapla kuş gözlemeye başladı. Ardından Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin düzenlediği kuş sayımlarına katıldı. ODTÜ'de biyoloji bölümünde okurken kuş gözlem topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Üniversite sonrasında “Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları” kitabını tercüme etti. İngiltere'de ekoloji konusunda yüksek lisans yaptı ve 4 yıl süreyle Güney Amerika'da Dünya Kuşları Koruma Birliği’nde çalıştı; 12 Latin Amerika ülkesinde hem dolaştı, hem de kuşları seyretti. Yurda dönünce “Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları” kitabını tercüme etti. 2007 yılında Kuşbank internet veri tabanının yöneticisi oldu. 2008-2012 arasında İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'nun koordinatörlüğünü yürüttü. 2015'te Türkiye Kuş Kayıt Komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve eBird'ün Türkiye portalını kurdu. 2014-2018 arasında Türkiye Üreyen Kuş Atlası projesini yürüttü. 2018-2019 arasında İstanbul parklarında kuş yürüyüşleri, 2019-2020 arasında İstanbul'da Kuş Gözlem Konuşmalarını organize etti. Profesyonel hayatta ekoloji danışmanı olarak çalışmaktadır.
İstiklal Caddesi'nde yuvalayan kuşlar Leyleklerin göçü başladı ve bence neredeyse Afrika’da antilopların göçü kadar muazzam bir doğa olayı olarak izlemesi son derece etkileyici. İstanbul Boğazı’nın üstünde binlerce leyleğin 15 Mart’tan itibaren Nisan başına kadar dönerek yükseldiğini süzüldüğünü izleyebilirsiniz. Leyleklerle birlikte, çoğunlukla kırlangıç sanılan, hatta “dağ kırlangıcı” denilen ebabiller de geliyor. Çok hızlı uçabilen Akkarınlı Ebabil kışı Afrika’da geçirip İstanbul’a geliyor. Ekim sonuna kadar İstanbul’da kalacaklar. Nerede görebilirim, derseniz; Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ya da Kadıköy’de iskeleye gidin. Bir de İstanbul’u bugünlerde terk edip kuzeye, kutuplara doğru gidenler var. Küçük gümüş martılar. Onları İstanbul’da 15 Aralık - 5 Mart arasında vapura binerseniz muhakkak görürsünüz. Bugünlerde sarı gagalı ve sarı ayaklı olan, ustaca elinizdeki simitleri kapıp kaçanlar ise karabaş martı. Adına kanmayın. Kış boyunca başı beyazdır, ama mart sonu itibarıyla siyah başlı olurlar. Çünkü başlarındaki beyaz tüyler dökülecek, yerine üreme zamanı kullanacaklar siyah tüyler gelecek. Leylek, ebabil, martı, öter ardıç, şahin, atmaca, küçük orman kartalı kuşlarını bu ay görebilirsiniz. İstanbul’da bu kuşları gözleyebileceğiniz özel noktalar var. Peki kuş gözlemcisi olmak isteyenler ne yapmalı? Bir not defteri, kamerası iyi olan cep telefonu ile başlayın. Dürbün almayı düşünenlerin ise mutlaka bazı noktaları bilmesi gerekiyor. Hepsi bu bölümde.
ŞEHİR KUŞÇUSU'NDA NE VAR?
Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla her ay şehirlerdeki kuş nüfusu hareketliliğini anlatıyor. Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Yuvalama, çiftleşme, üreme, yavruları uçurma yöntemleri, türlü türlü huyları, beslenme alışkanlıkları, kurnazlıkları, zaafları, göç takvimi ve taktikleri... Kime düşman, kime dost? Neden kırda, dağda, bayırda değil de şehirdeler? Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Tipini tarif ediyor, sesini dinletiyor, özel hayatından insanlarla ilişkilerine, vücut yapılarından inanılmaz yeteneklerine kadar kuşlarla ilgili bilmek isteyeceğiniz şaşırtıcı bilgiler veriyor.
KEREM ALİ BOYLA KİM?
Ortaokul yıllarında teyzesinin kendisine aldığı bir kitapla kuş gözlemeye başladı. Ardından Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin düzenlediği kuş sayımlarına katıldı. ODTÜ'de biyoloji bölümünde okurken kuş gözlem topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Üniversite sonrasında “Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları” kitabını tercüme etti. İngiltere'de ekoloji konusunda yüksek lisans yaptı ve 4 yıl süreyle Güney Amerika'da Dünya Kuşları Koruma Birliği’nde çalıştı; 12 Latin Amerika ülkesinde hem dolaştı, hem de kuşları seyretti. Yurda dönünce “Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları” kitabını tercüme etti. 2007 yılında Kuşbank internet veri tabanının yöneticisi oldu. 2008-2012 arasında İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'nun koordinatörlüğünü yürüttü. 2015'te Türkiye Kuş Kayıt Komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve eBird'ün Türkiye portalını kurdu. 2014-2018 arasında Türkiye Üreyen Kuş Atlası projesini yürüttü. 2018-2019 arasında İstanbul parklarında kuş yürüyüşleri, 2019-2020 arasında İstanbul'da Kuş Gözlem Konuşmalarını organize etti. Profesyonel hayatta ekoloji danışmanı olarak çalışmaktadır.